8 - 9. siječnja 2011.

Prometna prognoza za ski-vikend

Objavljeno: 7.1.2011.

Velik broj naših građana i inozemnih turista nakon produženog vikenda od Nove godine do iza Sveta tri kralja, ispunit će - u povratku kućama - važnije državne ceste i autoceste u subotu, 8. i nedjelju, 9. siječnja. Među njima i tisuće hrvatskih skijaša, koji koriste akcijske cijene i snijegom bogata inozemna skijališta. Očekuje se, stoga, gust promet na naplatnim kućicama autocesta u Lučkom, Ivanjoj Reci, Karlovcu... a posebice na graničnim prijelazima (na ulazu i izlazu) Bregana, Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Vinjani...

Očekuje se, također, gust i kamionski promet između Hrvatske i susjednih zemalja. U smjeru ili iz Slovenije, Italije i Austrije odnosno Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na promet će utjecati južina, moguća kiša ili snijeg, odnosno poledica, posebice u unutrašnjosti i u gorju, te vjetar u priobalju,...Budu li na kolnicima vladali zimski uvjeti, savjetujemo svima, koji će u te dane voziti po našim i cestama u susjednim državama, neka pripreme svoje vozilo za zimske uvjete a naglašavamo kako je zimska oprema (četiri zimske gume) najsigurniji čuvar vozača.

Uz naše ceste valja spomenuti i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se očekuje dosta jak promet: u Austriji su to, prije svih,Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji je to sjeverna Tangentiala, odnosno ceste koje od nje idu ka Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha. Riječju, na snježnim odnosno ski-cestama, na kojima se očekuje i znatan broj vozila u vlasništvu hrvatskih građana.

Hrvatski autoklub, sa svojim Informativnim centrom, mehaničarima i ugovornim suradnicima za prijevoz vozila, na usluzi je vozačima 24 sata dnevno. Za pomoć na cesti telefon je 1987, a za prometne informacije 062 777 777. Web-stranica je hak.hr. a naše prometne informacije prenose i radio-valovi: 2. programa Hrvatskog radija te 40-ak lokalnih radiopostaja.

Nikša Bjelajac
voditelj Informativnogcentra HAK-a