Prometna prognoza za produženi božićni vikend (25. – 28. prosinca 2014. godine.)

Objavljeno: 23.12.2014.

Pred nama je blagdan Božića i kao i svake godine, želimo ga proslaviti u miru i sa što manje stresa na našim prometnicama, no na svim cestama, a posebice onim gradskim, te u blizini trgovačkih centara, očekuju se gužve i pojačan promet već od ponedjeljka, 22. prosinca.

            Mnogi naši građani, ali mnogobrojni strani državljani, iskoristit će produženi vikend kako bi posjetili najmilije ili otputovali na kraći odmor. Najgušći promet očekuje se na autocestama A3 Bregana-Lipovac, A2 Zagreb-Macelj, te A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, a najprije će to osjetiti naplatne postaje oko Zagreba: Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Zaprešić gdje će pojačan promet biti cijelog tjedna, a osobito u srijedu, 24. prosinca.

Turisti koji će Božić željeti proslaviti na našoj obali, gužve mogu očekivati u Istri, duž Jadranske magistrale (D8) te u trajeknim pristaništima i lukama.

Zbog produženog vikenda, gužve i pojačan promet u povratku očekuju se u nedjelju, 28. prosinca, cijeli dan, a osobito u popodnevnim i večernjim satima.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama, bit će u srijedu, 24. prosinca od 15 do 23 sata, u petak, 26. prosinca od 14 do 23 sata i u nedjelju, 28. prosinca od 12 do 23 sata. Zabrana vrijedi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti D1, zabrana ne vrijedi.

Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u dane blagdana Božića i proslave Nove godine i Sveta Tri Kralja, kako u gradskoj vožnji (gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave) tako i na autocestama, prilagođenom vožnjom glede stanja kolnika i vremenskih uvjeta.

Podsjećamo vozače da, bez obzira na vremenske uvjete, zimska oprema obavezna je na autocestama i važnijim državnim cestama u unutrašnjosti zemlje, a njihov popis kao i kartu zimskih dionica možete naći ovdje.

Za sve one koji svojim vozilom putuju izvan granica Lijepe naše na stranicama HAK-a mogu naći sve potrebne informacije o zimskoj opremi u europskim državama.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave.

Pozivom na besplatni broj 1987, svaki vozač koji ima poteškoće sa svojim vozilom može dobiti pomoć mehaničara ili vučnih službi Hrvatskog autokluba koje danonoćno dežuraju u svim dijelovima zemlje.

Sretne i blagoslovljene blagdane i uspješnu novu 2015. godinu želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.