Rezultati akcije „Dani tehničke ispravnosti vozila 2014.“

Objavljeno: 10.2.2015.

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalne besplatne, edukativne, sigurnosno-preventivne akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila 2014”.

Akcija je od 24. do 29. studenog 2014. provedena na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i stanica za tehnički pregled vozila, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Akcija je provedena u svih 159 stanica za redovni tehnički pregled vozila, isključivo s preventivno-sigurnosnim karakterom te je bila dragovoljna i besplatna za vozače. Temeljena je na poticanju vozača na sudjelovanje u prometu s tehnički ispravnim vozilima odnosno izbjegavanju prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Težište u akciji bilo je na pružanju savjeta vozačima glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu, a provodila se kao i tijekom proteklih godina, u razdoblju koje prethodi zimskim uvjetima na cesti. I ove godine je za prvih 10.000 vozača koji su sudjelovali u akciji osiguran poklon u vidu trolitarskog pakiranja tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođenog uporabi u zimskim uvjetima te strugača za led, čime se potiče veća sigurnost cestovnog prometa.

Ukupno je akciji pristupilo 13.835 vozila, ili 19,9 posto više nego 2013., te organizatori odaziv procjenjuju kao primjeren edukativno-preventivnoj akciji, a ujedno pruža i reprezentativne statističke podatke koje je moguće grupirati i upozoriti vozače na opasnosti.

Najviše je bilo osobnih automobila, njih 13.668, a nakon iscrpnih pregleda i obrade rezultata vidljivo je da je od ukupnog broja vozila koja su ove godine pristupila akciji, kod njih 5.283 ili 38,2 posto utvrđena tehnička neispravnost. U Hrvatskom autoklubu komentiraju kako je ovo rezultat vrlo sličan rezultatu akcija održanih prošlih godina, te je i dalje zamjetno da stanje tehničke ispravnosti voznog parka u Hrvatskoj nije na osobito visokoj razini.

U sklopu M1 kategorije vozila, odnosno kod osobnih vozila, dominantne skupine pogrešaka ili tehničke neispravnosti bile su one uređaja za kočenje – na 2.177 vozila, uređaja za osvjetljavanje – na 1.920 vozila, ovjesa i kotača – na 1.206 vozilu, motora – na 856 vozila, uređaja za upravljanje – na 709 vozila i ispušnog sustava (EKO test) – na 559 vozila. Sve ove dominantne kategorije pogrešaka zabrinjavaju jer je riječ o sklopovima koji su ključni za sigurnost vozila, odnosno vozača, putnika, ali i ostalih sudionika u prometu koji bi mogli biti kolateralne žrtva manjkavog održavanja automobila.

U Hrvatskom autoklubu kažu kako su akciji pristupala i vozila proizvedena 2014., njih ukupno 33, dok je najstarije vozilo koje je sudjelovalo u akciji iz 1959. Kao i ranijih godina, najveći broj vozila s utvrđenom tehničkom neispravnošću u akciji bio je starosti 12 do 14 godina, tj. godina proizvodnje im je 2000.-2002. Kod većine vozila koja su sudjelovala u akciji a starija su od pet godina te im je istekao garantni rok, utvrđeno je više različitih grešaka. Prosječna starost voznog parka naše zemlje za osobne se automobile povećava i iznosi više od 12 godina, a prosječna starost svih vozila je veća od 13 godina. Također, u Hrvatskoj raste uvoz upravo automobila tih godišta, te su rezultati ove akcije jasan signal vlasnicima da nije dovoljno samo posjedovati automobil, nego ga treba redovito održavati u servisima.

Velika razlika u prosječnom postotnom iznosu tehnički neispravnih vozila utvrđenih na redovitim tehničkim pregledima od 21,6% (koliko ih je bilo u prvih deset mjeseci 2014.), u odnosu na 38,2% utvrđenih tijekom ovogodišnje akcije, proizlazi iz starosne strukture pretežno starijih vozila koja su većinom pristupila akciji. No ovo je sasvim jasno i dovoljno upozorenje da na našim cestama ima mnogo automobila koja imaju problema s tehničkom ispravnošću. U Hrvatskom autoklubu vjeruju kako će vlasnici vozila koji su iskoristili mogućnost besplatnog tehničkog pregleda u sklopu akcije poduzeti i aktivnosti za otklanjane utvrđene tehničke neispravnosti, što je izravan doprinos povećanju sigurnosti prometa na našim cestama.

U sklopu akcije putem stanica za tehnički pregled vozila, autoklubova te policijskih uprava i postaja podijeljeno je 25.000 informativnih brošura o akciji, a vozače su na sudjelovanje pozivali i plakati kojima je akcija najavljena, oglasi u više tiskovina, obavijesti o akciji u sklopu informativne TV-emisije „HAK Promet info“, radijske obavijesti tijekom javljanja izvjestitelja HAK-a o stanju u prometu i člansko glasilo Revija HAK kao i brojni mediji koji su najavili akciju.

Uspješnosti akcije i odazivu vozača doprinijeli su svi sudionici akcije – od stanica za tehničke preglede do medija, procjenjuju u HAK-u, zahvaljujući i intenzivnoj promidžbenoj kampanji, poklonu sudionicima te otvorenosti samih vozača na poruke pozivanja i upozorenja. Nažalost, izostao je odaziv vozača teretnih i priključnih vozila „većih“ kategorija (N2, N3, O3, O4).