Osnovana Zaklada za sigurnost naše djece Ivana Škreb

Objavljeno: 19.1.2011.

Zaklada za sigurnost naše djece nazvana po 24-godišnjoj Zagrepčanki Ivani Škreb, koja je 2008. godine podlegla ozljedama zadobivenim u prometnoj nesreći, educirati će djecu, mlade i vozače o ponašanju u prometu posebice u gradskim i urbanim sredinama kad su posrijedi pješaci.

Zaklada je javnosti predstavljena u ponedjeljak 17. siječnja , kada joj je potporu istaknuo i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. Bandić je pritom pozvao sve građane da aktivno uključe u rad Zaklade. Zaklada je već na osnivanju dobila i prve članove koji su se obvezali da će godišnje uplaćivati na račun Zaklade od 50 do 500 Eura, ovisno o tome da li su članovi kao pravne ili fizičke osobe (500 Eura pravne osobe, 50 Eura fizičke osobe).

Roditelji preminule Ivane, Mirjana i Ivica Škreb, istaknuli su kako je kako je svrha Zaklade, osnovane uz pomoć i potporu gradonačelnika Bandića, podizanje svijesti i educiranje mladeži i vozača o ponašanju u prometu te o sigurnosti najugroženijih sudionika prometa – pješaka jer je njihova kćer Ivana stradala upravo na pješačkom prijelazu, mjestu gdje bi pješaci trebali biti najsigurniji.

Zaklada je već drugog dana u utorak, 18. siječnja, organizirala okrugli stol na Tribini grada Zagreba sa temom „Sigurnost u prometu“. Okruglom stolu odazvala se zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i pritom istaknula potporu obitelji i Zakladi od strane Grada Zagreba.

Pozivu se odazvao i načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke Viktor Forjan te pritom održao i prezentaciju o stanju prometne sigurnosti u Zagrebu s posebnim osvrtom na pješake i preventivne aktivnosti policije. Nakon uvodnih govora i prezentacije održana je i rasprava u kojoj su sudjelovali razni stručnjaci ali i brojni mladi ljudi koji žele znati zašto njihovi vršnjaci gube živote na ulica grada Zagreba.

Nakon rasprave Zaklada je predstavila prijedlog program rada i aktivnosti za 2011. godinu.

Prikupljanje sredstava:

  • organizacija humanitarnog koncerta u Zagrebu
  • povećati broj podupiratelja (poslati pisma poznanicima, prijateljima, poduzetnicima i sl. s obavijesti o mogućnosti učlanjenja u rad Zaklade, objava pisma namjere s računom zaklada u tiskanim medijima)

Prijedlog aktivnosti:

  • Izrada stručnih studija (1-2) od strane stručnjaka Prometnog fakulteta u Zagrebu o (ne)sigurnosti pojedinih pješačkih prijelaza u rubnim područjima Grada Zagreba (primjerice: Dubrava, Podsused, Malešnica, Špansko, Črnomerec - prema odluci stručnjaka Prometnog fakulteta) - financirala bi se od prikupljenih sredstava s humanitarnog koncerta
  • Program podizanja svijesti djece i mladih polaznika osnovnih i srednjih škola u područjima za koja će biti izrađena studija o "sigurnom ponašanju" u prometu - izrada materijala kao što su letci, brošure, magneti, majice i slično u suradnji s lokalnim školama. Stručnjaci s Prometnog fakulteta i policije držati će kraća predavanja djeci i mladima u ciljanim školama na temu prometne sigurnosti u njihovom kvartu
  • Prikupljanje potpisa građana u najkritičnijim dijelovima grada (sukladno izrađenoj studiji Prometnog fakulteta) za postavljanje odgovarajućih mjera zaštite pješaka ("ležeći policajci", semafori i drugo)
  • Koordinacija svih institucija u postavljanju zaštite na ulice u svrhu povećanja sigurnosti pješaka u prometu

Sredstva kojima želite poduprijeti rad Zaklade možete uplatiti na račun:

Erste & Steiermerkische bank d.d.
Broj: 2402006 - 1031262160
8701940418