Prometna prognoza za Međunarodni praznik rada 1. svibnja 2015.

Objavljeno: 30.4.2015.

Hrvatski autoklub objavio je danas prognozu cestovnog prometa uslijed predstojećeg Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, koji će nekim vozačima će predstavljati produženi vikend budući da je praznik u petak.

Iako se očekuje lošije vrijeme i kiša, mnogi će ipak odlučiti napustiti svoje mjesto stanovanja i otputovati na neko drugo odredište bilo u planinama, bilo na moru.

Pojačan promet očekujemo već u četvrtak, prijepodne u gradskim središtima, a poslijepodne na glavnim cestovnim pravcima. Osobito na A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga odnosno mora, na autocesti A3 Bregana-Lipovac, te na državnim cestama D1 Lička magistrala i D8 Jadranska magistrala. Tijekom popodneva pojačan promet bit će i u trajektnim pristaništima i lukama (Valbiska, Brestova, Stinica, Prizna, Zadar i Split), u blizini turističkih središta na obali, osobito u Istri.

Veći broj vozila očekuje se iz smjera susjedne nam Slovenije, pa će na graničnim prijelazima Macelj i Bregana biti pojačan promet, kao i na graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija) i Primorsko-goranskoj županiji (Rupa i Pasjak).

Tijekom 1. svibnja, gužve se, osim na glavnim cestovnim pravcima, te na cestama u blizini turističkih središta, očekuju i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja – na izlasku, Metković, Gabela Polje i Mali Prolog – na ulasku).

U povratku pojačan promet bit će u nedjelju, u popodnevnim satima, na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru unutrašnjosti, te na A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana. Pojačan promet očekuje se i prema graničnom prijelazu Macelj, na autocesti A2 Zagreb-Macelj. Kratki zastoji bit će mogući na naplatnim postajama Zagreb-istok (A3), Trakošćan (A2) i Lučko (A1).

Zabrana za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t, bit će u četvrtak, 30. travnja od 15 do 23 sata, u petak 1. svibnja od 14 do 23 sata i u nedjelju, 3. svibnja od 12 do 23 sata na važnijim državnim cestama.
 

Zabrane u drugim državama povodom praznika rada:

Slovenija:

- petak, 1. svibnja, subota, 2. svibnja i nedjelja, 3. svibnja od 8 do 21 sat.

Austrija:

- petak, 1. svibnja i nedjelja, 3. svibnja od 00.00 do 22 sata.

Italija:

- petak, 1. svibnja od 8 do 22 sata.

Njemačka:

- petak, 1. svibnja od 00.00 do 22 sata.

Mađarska:

- od četvrtka, 30. travnja u 22 sata do petka, 1. svibnja u 22 sata.
 

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android, iOS i Windows operativne sustave.

Mehaničari Hrvatskog autokluba dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.