U Hrvatskom autoklubu predstavljen 3. UN-ov globalni tjedan cestovne sigurnosti pod nazivom “Spasimo dječje živote”

Objavljeno: 6.5.2015.

Hrvatski autoklub je u srijedu, 6. svibnja, bio organizator predstavljanju 3. UN-ovog globalnog tjedna cestovne sigurnosti koji se ove godine obilježava pod sloganom “Spasimo dječje živote”.

Skupu se u uvodu obratila Sanja Predavec iz Ministarsva zdravlja te pritom istaknula punu potoru aktivnostima Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova prema zaštiti života djece i naglasila da će se ta potpora samo povećavati.

Krešimir Viduka iz Hrvatskog autokluba prezentirao je UN-ov projekt rekavši: “Godišnje 1,3 milijuna ljudi pogine na cestama, a milijuni ostaju trajni invalidi. Ujedinjeni narodi, odnosno Svjetska zdravstvena organizacija dijagnosticiraju cestovni promet osmim uzrokom smrtnosti u svijetu, a prvim krivcem smrtnosti mladih do 25 godina“ te posebno naglasio: “Loša vijest glasi - svako 90. danas rođeno dijete umrijet će u prometnoj nesreći, a 70 od njih 100 u nekom trenutku života u prometu će biti ozlijeđeno“.

Bez obzira na pozitivne trendove koje u Hrvatskoj bilježimo, naša je zemlja još uvijek jedna od najrizičnijih zemalja Europske unije - 2014. u cestovnom prometu poginulo je 308 osoba. Ujedinjeni narodi identificirali su ovu globalnu epidemiju i razdoblje 2011.-2020. proglasili Desetljećem sigurnosti cestovnog prometa. Tim povodom ove se godine diljem svijeta od 4. do 10. svibnja organizira 3. UN-ov tjedan globalne sigurnosti cestovnog prometa pod motom „#SaveKidsLifes“.

Međunarodna automobilistička organizacija FIA  i Hrvatski autoklub kao njezin član, tijekom „Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa“ djelatno podržavaju, promoviraju, potiču i realiziraju aktivnosti kojima doprinose povećanju sigurnosti na cestama.

3. UN tjedan globalne sigurnosti cestovnog prometa trebao bi biti prekretnica u Desetljeću za sigurnost cestovnog 2011.-2020., tijekom kojega se želi ukazati na loš položaj djece na svjetskim cestama i generirati mjere kako bi bili sigurniji. Hrvatski autoklub je poduzeo niz aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, Fakultetu prometnih znanosti i drugim manifestacijama kako bi skrenuo pozornost na stradanje djece u prometu. Preveo je Dječju deklaraciji i animirani film na hrvatski jezik (dostupno na web stranici HAK-a http://desetljece.hak.hr/#SaveKidsLives)

Miron Huljan iz MUP-a je naglasio kako se u proteklim godinama smanjuje broj stradale djece u prometu ali izrazio i zabrinutost podacima za 2015., u kojoj smo već imali četvero stradale djece u prometu, koliko ih je bilo u cijeloj 2014. te istaknuo činjenicu da su roditelji najodgovorniji i da od njih kreće svaka edukacija.

Ivana Brkić Biloš iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pohvalila je napore HAK-a i MUP-a te istaknula pozitivne primjere iz inozemstva koji bi se mogli preuzeti i u Hrvatskoj. Primjer je Kanada gdje roditelji kada dođu po dijete pred bolnicu moraju pokazati kako ga pravilno voze u automobilu.

Nakon prezentacija domaćina i gostiju uslijedila je i rasprava u kojoj je zajednički zaključeno da se treba intevizirati rad prema roditeljima i nastaviti s dobrim projektima koji educiraju i štite djecu u prometu.

Na kraju su učenici iz O.Š. Žitnjak pročitali dječju Deklaraciju o sigurnosti djece, dok su poruke djece izložene na stranici akcije “Spasimo dječje živote”.

3. UN-ov globalni tjedan cestovne sigurnosti nastavlja se u nedjelju 10. svibnja 2015. (na Majčin dan) kad će na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 10 do 14 sati HAK organizirati prigodnu promociju akcije (simulator okretanja i simulator sudara).

Pozivamo građane da se uključe u kampanju „#SaveKidsLifes“ i potpišu dječju deklaraciju na http://www.savekidslives2015.org/#sign-it.