Županijsko natjecanje Sigurno u prometu 2015. u Zagrebu

Objavljeno: 7.5.2015.

U organizaciji Autokluba Siget i Policijske uprave Zagrebačke u Osnovnoj školi Lovre pl. Matačića 5. svibnja održano je XXIII. po redu natjecanje sigurno u prometu i XVIII. natjecanje školskih prometnih jedinica, a gdje su suorganizatori bili OŠ Ivana pl. Matačića i Hrvatski autoklub.

Natjecanju je prisustvovalo sveukupno 40 ekipa osnovnih škola grada Zagreba i okolice.

Svim nazočnima obratila se ravnateljica OŠ Lovre pl. Matačića Zdenka Kapović i poželjela im puno uspjeha, a nakon nje uvodnu  riječ imao je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU Zagrebačke koji je pozdravio sve okupljene i istaknuo kako se ove prijavilo do sada najveći broj ekipa.

Predsjednik Autokluba Siget dr.sc. Damir Škaro rekao je kako je zadaća svake ekipe odnosno učenika-natjecatelja, pokazati znanje i vještine u području prometne kulture, provjere vještine upravljanja biciklom na vježbalištu, te naglasio kako su to počeci razvijanja kulture na prometnicama i kako je bitno sudjelovati ali i pobijediti.

Otvaranju ove prometno-edukativne akcije prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić rekavši kako mu je drago da se iz godine u godinu povećava broj natjecatelja. Osnivanje školskih prometnih jedinica, edukacija i ovakva natjecanja dobra su prevencija od stradavanja u prometu.

Alan Vojvodić iz Hrvatskog autokluba informirao je okupljene o provođenju akcije #SaveKidsLives u sklopu UN-ovog "Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa", a u cilju smanjenja stradavanja djece u prometu.

Namjena ove akcije je osposobljavanje i razvijanje vještina i spretnosti upravljanja biciklom, poznavanje prometnih situacija i pravila u prometu, osposobljavanje učenika za samostalno kretanje i poštivanje prometnih pravila, razvijanje prometne kulture, smanjenje broja nesreća, motivacija učenika za promicanje prometne kulture.  Natjecanje se odvijalo u dva dijela teorijski dio (poznavanje prometnih propisa i znakova) i praktični dio (upravljanje biciklom na vježbalištu odnosno poligonu).

Rezultati natjecanja:

Ekipa:

1.      OŠ  Sesvetska Sopnica
2.      OŠ  Ivana Granđe Soblinec Sesvete
3.      OŠ Sesvete

Pojedinačno djevojčice:

1.      Ivona Klišanin, OŠ Sesvetska Sopnica
2.      Lorena Šijanski, OŠ Ivana Granđe Soblinec Sesvete
3.      Marina Marić, OŠ Sesvetska Sopnica

Pojedinačno dječaci:

1.      Karlo Jurković, OŠ Sesvetska Sopnica
2.      Ivan Črgar, OŠ Ivana Granđe Soblinec Sesvete
3.      David Kašnar, Ivana Granđe Soblinec Sesvete

 

Pobjednici će sudjelovati na državnom natjecanju koje će se održati krajem svibnja u Zadru.