Sudjelovanje u konferenciji za medije EU projekta „Upravljanje populacijom i zaštita smeđeg medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama“

Objavljeno: 22.5.2015.

Dana, 21. svibnja 2015. godine tvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb d.d. održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavljen projekt "Upravljanje populacijom i zaštita smeđeg medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama" (LIFE DINALP BEAR), na kojoj je sudjelovala voditeljica Informativnog centra Hrvatskog autokluba Irena Čačić. U ovom međunarodnom projektu koji je sufinancirala Europska unija s hrvatske strane sudjeluju Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Obzirom da je problem ulaska divljih životinja na autocestu, a osobito smeđeg medvjeda, ozbiljan sigurnosni problem za sve sudionike u prometu, bilo nam je drago poslušati što se sve planira napraviti kako bi se ti ulasci sveli na minimum, a ukoliko do toga ipak dođe, kako će se problem riješiti i životinja što jednostavnije ukloniti s autoceste.  

Konkretne mjere koje će Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. poduzeti kako bi se spriječilo stradavanje smeđeg medvjeda na području kroz koji prolaze dionice pod njihovom upravom su sljedeće:

1.       postavljanje 60 km el. pastira,

2.       izgradnja 6 iskočnih rampi,

3.       postavljanje 30 jednostranih vrata za izlaz životinja,

4.       postavljanje 25 kanti za otpad,

5.       osnivanje interventnog tima za autoceste,

6.       postavljanje informativnih panoa i info terminala.

Više o konferenciji za medije možete pročitati na stranicama Autoceste Rijeka – Zagreb d.d..

A o projektu na stranicama LIFE DINALP BEAR.