Sigurno u prometu 2015. - Zadar

Objavljeno: 22.5.2015.

Natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila održalo se 23. put, ove godine u Zadru 20. i 21. svibnja, u organizaciji Hrvatskog autokluba zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Natjecanje u Osnovnoj školi "Zadarski otoci" otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek zajedno s učeniciom 1.b razreda Lanom Brtan i čestitao je svim sudionicima jer i dolazak do završnog natjecanja je zahtjevao puno znanja i truda. "Možemo biti ponosni što je u 2015. godini natjecanje provedeno u 246 škola, što je u njemu sudjelovalo 3.131 dijete i 249 učitelja mentora. Hrvatskom autoklubu važno je što se natjecanje provodi u velikom broju škola i što u njemu sudjeluje veliki broj učenica i učenika. Time danas u 2015. godini, kao i na samom početku akcije 1992. godine želimo utjecati na smanjivanje broja stradale djece u cestovnom prometu" – rekao je predsjednik HAK-a Slavko Tušek na otvaranju natjecanja u Zadru.

Nakon teorijskog dijela ispita koji je održan prvog dana natjecanja 20. svibnja, svi su učenici pokazali svoje znanje prometnih pravila i propisa te praktičnog dijela natjecanja koje je održano dan kasnije na prometnom vježbalištu posebno pripremljenom na prostoru Osnovne škole "Zadarski otoci".

Dominacija učenika iz Grada Zagreba na natjecanju u Zadru

Kod djevojčica u pojedinačnom dijelu najbolje su bile Ivona Klišanin iz Osnovne škole Sesvetska Sopnica, Grad Zagreb i Wanda Vigna iz Osnovne škole Petra Kanavelića s Korčule, Dubrovačko-neretvanska županija. Kod dječaka najbolji su bili Karlo Jurković iz Osnovne škole Sesvetska Sopnica, Grad Zagreb i Ivan Črgar iz Osnovne škole Ivana Granđe Soblinec, Sesvete-Grad Zagreb.

Ekipno najbolji su bili predstavnici Grada Zagreba, drugo mjesto zauzeli su predstavnici Međimurske, a treće Primorsko-goranske županije.

Najbolje dvije djevojčice i najbolja dva dječaka postali su dio ekipe HAK-a koja će se u rujnu natjecati na europskom natjecanju koje se ove godine održava u glavnom gradu Austrije – Beču.

Natjecanje "Sigurno u prometu" provodi se za učenike osnovnih škola s ciljem da učenici dobiju temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, te da što bolje svladaju vještinu vožnje biciklom, a sastoji se od teorijskog dijela natjecanja - provjere znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te praktičnog dijela natjecanja - upravljanje biciklom prema točno utvrđenom sadržaju.

AK Zadar se opet pokazao kao odličan domaćin

AK Zadar sada već tradiconalno postaje sinonim za preventivno-prometno-edukativne akcije jer je po peti put bio odličan domaćin te se uz odličnu suradnju i koordinaciju škole domaćina Zadrski otoci, AK Zadar, PU Zadarske - Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa i Postaje prometne policije akcija provela uz edukaciju i druženje.

Zadar je omiljen i među učenicima sudionicima natjecanja zbog lijepog vremena i mora, ali i učenja tradicionalnih vrijednosti kao što je bio izlet za natjecatelje u solanu Nin.