Prometna prognoza za blagdan Tijelova 4. lipnja 2015. godine

Objavljeno: 3.6.2015.

Hrvatski autoklub objavio je danas prognozu cestovnog prometa uslijed produženog vikenda zbog blagdana Tijelova, 4. lipnja, koji će naši mnogi vozači iskoristiti i otputovati na kraći odmor.

Hrvatski autoklub očekuje pojačan promet već u srijedu, 3. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima, te na prigradskim cestama, ali i na glavnim cestovnim pravcima osobito na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. U poslijepodnevnim satima promet će jačati i na graničnim prijelazima osobito iz smjera Slovenije (Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija) te na ostalim autocestama: A2 Zagreb-Macelj, A4 Zagreb-Goričan kao i na A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga odnosno mora. Najveće gužve osjetit će naplatne postaje autocesta Zaprešić, Lučko, Zagreb-istok i Sveta Helena. Povremeno gust promet očekuje se i na državnim cestama D1 između Zagreba i Karlovca.

Posljednjeg dana produženoga vikenda pojačan promet bit će tijekom cijelog dana, a osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima u nedjelju, 7. lipnja, na svim glavnim cestovnim pravcima. U popodnevnim satima gužve i čekanja očekujemo u smjeru Zagreba na naplatnim postajama Zagreb-istok (A3) i Lučko (A1), kao i na naplatama Sveta Helena (A4), Zaprešić i Trakošćan (A2).

Tijekom vikenda gust promet imat ćemo na Istarskom ipsilonu (od Buja do granice i od Pule do Vodnjana), na Jadranskoj (posebice od Omiša do Kaštela) i D1, Ličkoj magistrali (uglavnom od Korenice do Karlovca). Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1.

Ono na što moramo osobito upozoriti putnike koji će se ovog vikenda kretati našim cestama su radovi zbog kojih su moguće gužve i kolone. Na autocesti A4 Zagreb-Goričan, vozi se suženim kolnikom od naplate Sveta Helena do čvora Sveta Helena, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3) na čvoru Jankomir u smjeru istoka. Na drugom dijelu zagrebačke obilaznice (A3) na mostu Sava radovi bi trebali biti završeni u ranim poslijepodnevnim satima u srijedu, 3. lipnja. 

Zbog oštećenja kolnika za sav promet zatvorena je i državna cesta između Đurmanca i Krapine (DC1).

Zbog blagdana Tijelova, zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će u srijedu, 3. lipnja od 15 do 23 sata i na sam blagdan, 4. lipnja od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Nađemo li se u koloni ili prometnom čepu, moramo se oboružati strpljenjem i uz sebe imati dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane, a na putovanje uvijek valja kretati odmoran. Prije putovanja trebamo provjeriti ispravnost vozila (prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i sl.).

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.

Kontaktni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na drugom programu Hrvatskog radija kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati  na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).