Prometna prognoza za produžene prazničke vikende 22. lipnja – Dan antifašističke borbe i 25. lipnja – Dan državnosti

Objavljeno: 17.6.2015.

Pretposljednji i posljednji vikend u lipnju nekima će biti produženi vikendi pa će mnogi iskoristiti lijepo vrijeme i uputiti se u kakvo odredište na moru. 

VIKEND OD 20. DO 22. LIPNJA

Pojačan promet očekuje se već u petak, 19. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima, te na prigradskim cestama, ali i na glavnim cestovnim pravcima u smjeru mora osobito na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb što će nastaviti i tijekom subote, 20. lipnja u prijepodnevnim satima. Gužve će se najviše osjetiti na naplatnim postajama Zaprešić, Lučko, Zagreb-istok i Sveta Helena. Pojačan promet bit će i na graničnim prijelazima osobito iz smjera Slovenije (Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija).

Povremeno gust promet očekujemo i na državnim cestama DC1 Zagreb-Karlovac-Slunj-Korenica-Gračac-Knin-Split, te na DC3 Karlovac-Delnice-Rijeka.

Problema bi, zbog radova, moglo biti na zagrebačkoj obilaznici (A3) gdje se u zoni čvora Jakuševec u oba smjera vozi servisnim kolnikom, kao i na čvoru Jankomir gdje se vozi suženim kolnikom u smjeru čvora Zaprešić. Gužve su moguće i na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin u smjeru Varaždina.

VIKEND OD 25. DO 28. LIPNJA

Ponovno jačanje prometa očekujemo već u srijedu, 24. lipnja tijekom prijepodneva, a potom i na glavnim cestovnim pravcima u smjeru mora. Gužve se ponovno očekuju na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, s naglaskom na naplatnoj postaji Lučko gdje bi mogle biti kraće gužve.

Osim pojačanog prometa na državnim cestama kroz Liku i Gorski kotar, gužvi će biti, tijekom cijelog tjedna u Istri te u blizini turističkih odredišta na cijelom Jadranu.

Glavno obilježje ovog vikenda bit će povratak gostiju, kako domaćih, tako i sve većeg broja stranaca koji se već odmaraju na našoj obali. Značajno pojačan promet očekujemo tijekom cijele nedjelje, 28. lipnja, a osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima na svim glavnim cestovnim pravcima. U popodnevnim satima gužve i čekanja očekujemo na naplatnim postajama Zagreb-istok (A3), Lučko (A1), Sveta Helena (A4) te Zaprešić i Trakošćan (A2).

Povremeno, vrlo gust promet imat ćemo na Istarskom ipsilonu, na Jadranskoj (DC8) i Ličkoj magistrali (DC1), te na Krku u smjeru Krčkog mosta gdje su mogući i duži zastoji.

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Zbog Dana antifašističke borbe zabrana je u petak, 19. lipnja od 15 do 23 sata te na praznik u ponedjeljak, 22. lipnja od 14 do 23 sata.

Zbog Dana državnosti zabrana je u srijedu, 24. lipnja od 15 do 23 sata i u četvrtak, 25. lipnja od 12 do 23 sata.

Nakon 15. lipnja ponovno počinju uobičajene ljetne zabrane za teretna vozila, što znači da će zabrana biti na subotu, 20. lipnja, od 4 do 14 sati, kao i na nedjelju, 21. lipnja od 12 do 23 sata. Sljedeća zabrana je u subotu, 27. lipnja od 4 do 14 sati i u nedjelju, 28. lipnja od 12 do 23 sata. 

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj) itd. Na tim se cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Više o zabranama može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za teretna motorna vozila za 2015. godinu.

SAVJETI HAK-a

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar. Nađemo li se u koloni ili prometnom čepu, vozimo bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.