Prometna prognoza za vikend 3. do 5. srpnja 2015

Objavljeno: 2.7.2015.

PROGNOZA

Pojačan promet u smjeru mora, bit će već u petak, u popodnevnim satima, ali gužve u pravom smislu te riječi očekuju nas u subotu tijekom cijelog dana. Osobito na glavnim cestovnim pravcima u smjeru mora, na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, ali i na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan. U Zagrebu, i to na zagrebačkoj obilaznici (A3), očekujemo pojačan promet tijekom cijelog vikenda i to u oba smjera.

U subotu, u prijepodnevnim satima, gužve, ali i kolone očekujemo uglavnom na naplatnim postajama, na Lučkom (A1), u oba smjera, na Svetoj Heleni (A4) i Zaprešiću (A2), na izlasku s autocesta i na Zagreb-istok (A3). Vrhunac gužvi u odlasku očekuje se između 5 i 12 sati, a u povratku između 11 i 18 sati.

Povremeno gust promet očekujemo i na državnim cestama DC1 Zagreb-Karlovac-Slunj-Korenica-Gračac-Knin-Split, te na DC3 Karlovac-Delnice-Rijeka, a zbog radova na državnoj cesti 1 u Prijeboju te na državnoj cesti 429 između Selišta Drežničkog i Prijeboja u Plitvičkim Jezerima mogući su zastoji.

Problema bi, zbog radova, također moglo biti na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Jakuševec i na čvoru Jankomir u smjeru Zaprešića. Gužve su moguće i na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin.

Pojačan promet očekuje se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Zbog europskog pograničnog režima ne očekujemo veće gužve na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, no bit će ih na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići).

U povratku promet će biti gust u subotu, te u nedjelju popodne, posebice opet na prilazima Zagreba. Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1 koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama.

 

SAVJETI

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari). Nađemo li se u koloni ili prometnom čepu, vozimo bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

 

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

 

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba