Prometna prognoza za vikend 31. srpnja do 2. kolovoza 2015.

Objavljeno: 31.7.2015.

Već smo tijekom srpnja, a posebice prošlog vikenda svjedočili velikim gužvama na našim cestama, a ako je suditi prema iskustvima iz proteklih sezona, te gužve će ovog vikenda biti još veće. Vikend će biti obilježen cjelodnevnim gužvama i kolonama na našim cestama, najviše u smjeru mora, ali i unutrašnjosti, osobito tijekom subote.

PROMETNA PROGNOZA

U petak, 31. srpnja očekujemo gust promet u popodnevnim satima prema moru, ali također i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Subotu, 1. kolovoza obilježiti će kolone već od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba, a potom i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora. Na naplatnim postajama Zaprešić (A2) i Sveta Helena (A4) kolone očekujemo već od 6 sati, koje će se zatim slijevati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj postaji Lučko.

Najveće gužve na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu, u smjeru mora bit će od 6 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati. Osim na Lučkom, gužve se očekuju i na Istarskom ipsilonu, iz smjera graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.  

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje će bi trebale potrajati do večernjih sati.

Zastoji i vožnja u koloni mogući su na dijelovima gdje je zbog radova postavljena privremena prometna signalizacija. Na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Jakuševec i na čvoru Jankomir, te na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin. Na državnim cestama radovi gdje bi moglo biti najviše problema su na Ličkoj magistrali u Prijeboju i na Jadranskoj magistali kod Bibinja.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom (Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija, Rupa, Goričan…) ne očekuju se značajnija čekanja, no njih će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), sa Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići), osobito u popodnevnim satima. Na graničnom prijelazu Bajakovo već tijekom petka moguća su dugotrajna čekanja.

U povratku promet će biti gust u subotu i nedjelju od 10 do 20 sati. Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Gužve se u povratku očekuju u subotu i nedjelju, tijekom cijelog dana (od 10 do 20 sati) na svim cestovnim pravcima iz smjera mora prema unutrašnjosti. poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1), na Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

SAVJETI

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar. Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika.

Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona: subotom od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... Tekst zabrane možete naći na Prometnom kalendaru i zabranama za teretna vozila.

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine (NN 145/2008), u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa.

 

MIMOHOD ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE

Zbog mimohoda Oružanih snaga Republike Hrvatske, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, u Zagrebu će od 1. do 4. kolovoza 2015. godine biti uspostavljena privremena prometna regulacija. Više o zatvorenim cestama te cestama gdje će se voziti po posebnoj regulaciji možete pronaći među Privremenim prometnim regulacijama, a dostupna je i interaktivna karta koja pojašnjava tijek prometa.

 

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a možete ih pročitati i na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone.

 

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba