Prometna prognoza za 14.-16. kolovoza 2015.

Objavljeno: 13.8.2015.

   Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, tradicionalno se obilježava u većini europskih država iz kojih dolazi velik broj turista na našu obalu (Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija), a budući da je to petak, mnogi će iskoristiti produženi vikend i odmoriti se nekoliko dana.

Također, vjernici ih Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

PROMETNA PROGNOZA

Petak je dan kad, u popodnevnim satima, jača promet na glavnim cestovnim pravcima, a osobito onima u smjeru mora. Također, gužve će biti i na graničnim prijelazima na ulasku u zemlju. 

Ponovno jačanje prometa očekujemo u subotu, 15. kolovoza od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najznačajnije gužve ponovno očekujemo tijekom cijelog dana na naplatnoj postaji Lučko, kako na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i autoceste A2 Zagreb-Macelj, tako i na izlasku s autoceste prema Zagrebu.

U subotu, u popodnevnim satima jačat će promet prema unutrašnjosti, odnosno prema graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija), na području Hrvatskog primorja (Rupa i Pasjak) i na autocesti A2 Zagreb-Macelj, prema graničnom prijelazu Macelj. Cijelog dana očekujemo pojačan promet i na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. 

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima. 

Zastoji i vožnja u koloni mogući su na dijelovima gdje je zbog radova postavljena privremena prometna signalizacija. Na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Jakuševec i na čvoru Jankomir, te na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin.
Na državnim cestama radovi gdje bi moglo biti najviše problema su na Ličkoj magistrali između Ličkog Petrovog Sela i  Prijeboja.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije. 

Tijekom nedjelje, 16. kolovoza, očekuje nas pojačan promet, na svim cestovnim pravcima. U popodnevnim i večernjim satima vožnju u koloni možemo očekivati na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, na A2 Zagreb-Macelj pred naplatom Trakošćan, na autocesti A7 prema graničnom prijelazu Rupa, te na Krčkom mostu. 

SAVJETI

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari). Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika.

Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.
 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Uobičajena ljetna zabrana za teretna vozila bit će u subotu, 15. kolovoza od 4 do 14 i u nedjelju, 16. kolovoza od 12 do 23 sata.

Uoči blagdana, Velike Gospe (15. kolovoza), zabrana za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t, bit će dan uoči blagdana, u petak (14. kolovoza) od 15 do 23 sata i na dan blagdana, u subotu (15. kolovoza) od 14 do 23 sata, shodno tome u subotu, 15. kolovoza zabrana je od 4 do 23 sata.

Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti D1, zabrana ne vrijedi.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android,  iOS operativne sustave. Također, ukoliko ovog vikenda krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i bit će na raspolaganju svim vozačima koji imaju probleme sa svojim vozilom pozivom na besplatni telefon 1987. 

 

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar 
Hrvatskog autokluba !