Prometna prognoza za 21.-23. kolovoza 2015.

Objavljeno: 19.8.2015.

Ovaj, pretposljednji vikend u kolovozu, označit će pojačan promet, osobito u smjeru unutrašnjosti, te prema graničnim prijelazima sa Slovenijom.

PROMETNA PROGNOZA

Od petka, 21. kolovoza, poslijepodne pojačan promet očekujemo na glavnim cestovnim pravcima. Osobito na A1 u smjeru juga, na A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja, kao i na Jadranskoj magistrali i Istarskom ipsilonu.

Subota, 22. kolovoza, također će biti u znaku pojačanog prometa osobito u smjeru unutrašnjosti, te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima. Pojačan promet ponovno na glavnim cestovnim pravcima: A1, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan i A6 Rijeka-Zagreb kao i na D1, u oba smjera. Pojačan promet tijekom cijelog dana očekujemo u blizini turističkih središta na obali, na Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu prema kopnu kao i na graničnim prijelazima. Najduža čekanja očekujemo na graničnim prijelazima Bajakovo, Karasovići, Metković na ulasku u zemlju, te na Kaštelu, Plovaniji, Pasjaku, Rupi i Maclju na izlasku iz zemlje.

Ponovno upozoravamo vozače na oprezniju vožnju na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Jakuševec i na čvoru Jankomir, te na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin. Na državnim cestama radovi gdje bi moglo biti najviše problema su na Ličkoj magistrali između Ličkog Petrovog Sela i Prijeboja.

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje. Ondje će se, tijekom vršnih opterećenja, cestarina moći platiti i gotovinom, dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima. 

Moguća su čekanja i u trajektnim pristaništima i lukama. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a po potrebi će se uvoditi dodatne linije.

Tijekom nedjelje, 23. kolovoza, očekuje nas pojačan promet, na svim cestovnim pravcima. U popodnevnim i večernjim satima vožnju u koloni možemo očekivati na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, na A2 Zagreb-Macelj pred naplatom Trakošćan, na autocesti A7 prema graničnom prijelazu Rupa, te na Krčkom mostu. 

SAVJETI

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari ). Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika.

Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Za vikend je na snazi uobičajena ljetna zabrana za teretna vozila, u subotu, (22. kolovoza) od 4 do 14 sati, a u nedjelju (23. kolovoza) od 12 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti D1, zabrana ne vrijedi.

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android,  iOS i Windows operativne sustave. Također, ukoliko ovog vikenda krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje .

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i bit će na raspolaganju svim vozačima koji imaju probleme sa svojim vozilom pozivom na besplatni telefon 1987

Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar
Hrvatskog autokluba !