Korak više u obuci za mehaničare koji vrše uslugu popravka vozila na cesti

Pomoć na cesti – trening za izvrsnost (Road Patrol - Training for Excellence)

Objavljeno: 15.9.2015.

FIA Regija I i ARC Europe zajedno su pokrenuli obuku i natjecanje za mehaničare koji vrše poslove pomoći na cesti, pod nazivom Pomoć na cesti – trening za izvrsnost (Road Patrol - Training for Excellence) kojem je Hrvatski autoklub bio domaćin u Šibeniku od 8. do 11. rujna.

Tijekom tri dana natjecanja i edukacije u Šibeniku, 16 se timova iz isto toliko zemalja širom Europe usavršavalo se u otklanjanju kvarova na vozilima s posebnim fokusom na popravak na samom mjestu kvara vozila – na cesti. Sudionici su upoznati s posljednjim tehnologijama i najboljim načinima popravka vozila na licu mjesta i omogućavanja nastavka puta članovima koji su doživjeli kvar na cesti. Nakon edukacijskog dijela treninga, sudionici su imali priliku u natjecateljskom dijelu pokazati razinu znanja i vještina usvojenih tijekom treninga.

Slavko Tušek predsjednik Hrvatskog autokluba rekao je „Dobrodošli u Hrvatsku i kraljevski grad Šibenik. Ovo je 12. natjecanje mehaničara koje je HAK kao domaćin organizirao devet puta. Ove godine po prvi puta imamo novi format natjecanja kojeg organiziraju FIA Regija I i ARC Europe. Zahvaljujem se i kolegama iz Engleskog autokluba AA-a i kolegama iz nizozemskog kluba ANWB-a koji su kao instruktori ovog natjecanja pripremili zadatke i edukaciju za sudionike“. Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek obratio se natjecateljima “Svi smo mi ovdje radi vas koji pružate pomoć našim članovima od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini. Ovo nije igra, već ozbiljan posao i želja nam je da kroz natjecanje stječete nova znanja i iskustva te podižete razinu svojih usluga i zato neka na prvom mjestu bude edukacija i stjecanje iskustva a onda plasman“.

Jacob Bangsgaard, generalni direktor FIA Regije I, rekao je „Nakon 11 godina razmijene znanja i natjecanja pod imenom Natjecanje mehaničara u poslovima pomoći na cesti (Road Patrol Contest) promijenilo je format i ime te se od ove godine zove Pomoć na cesti – trening za izvrsnost (Road Patrol Training for Excellence). FIA Regija I i ARC Europe udružili su snage kako bi stvorili najbolju moguću edukaciju i trening za mehaničare koji pružaju pomoć na cesti. Kako bi ponudili najbolje izglede vozačima u nevolji da će nastaviti putovanje, mi moramo konstantno unaprjeđivati vještine naših mehaničara, a ovo natjecanje je ostvarilo upravo taj cilj“.

Alexander Zerzaihi, direktor mreže ARC Europe, rekao je “Zahvaljujem HAK-u na domaćinstvu ovog natjecanja na ovom predivnom mjestu. Ovo je prvi put da su FIA Regija I i ARC Europe udružili snage u području tehničkog treninga mehaničara ali sam uvjeren da to nije i posljednji put već da je to početak jedne uspješne suradnje. Mehaničari, vaše znanje je ono što čini razliku prema našoj konkurenciji i vi ste ti koji predstavljaju lice naše organizacije prema našim članovima. Stoga vam želim puno uspjeha i usvojenih znanja u Šibeniku i samim tim ste svi pobjednici“.

Zadatke i edukaciju za mehaničare i ove su godine nastavili pripremati stručnjaci iz AA-a (Engleskog autokluba) kojima su se po prvi put pridružili i predstavnici Nizozemskog autokluba ANWB-a.
Nakon ocjenjivanja uspješnosti tijekom natjecanja prvo mjesto osvojili su predstavnici Njemačkog autokluba ADAC-a, drugi su bili predstavnici Austrijskog autokluba ÖAMTC-a, dok su treće mjesto osvojili predstavnici Belgijskog autokluba TCB-a.

Predstavnici Hrvatske i HAK-a Berislav Mlinarec (AK Sesvete) i Jakov Pervan (AK Dalmacija) osvojili su respektabilan broj bodova i u ukupnom poretku osvojili 14. mjesto.

Uz edukaciju i zadatke, natjecatelji su imali i dodatne aktivnosti kao što je eko vožnja koju su proveli predstavnici tvrtke Enerfy dok su predstavnici AA-a proveli procjenu najbolje izmjene guma na posebnom alatu. Na kraju istaknimo i poseban zadatak koji se također nije bodova za ukupni rezultat, ali je opustio i zbližio natjecatelje jer su četiri grupe od po četiri autokluba imale zadatak izrade vozila od ostataka dijelova i napraviti tzv. Vozilo obitelji Kremenko.

POREDAK NATJECANJA:

1.    ADAC, Njemačka

2.    ÖAMTC, Austria

3.    TCB, Belgija

4.     AMZS, Slovenija

5.     RACC, Španjolska

6.     AL, Finska

7.     TCS, Švicarska

8.     ACP, Portugal

9.     RACE, Španjolska

10.   MAK, Mađarska

11.   ACI, Italija

12.   AMSM, Makedonija

13.   BIHAMK, Bosna i Hercegovina

14.   HAK, Hrvatska

15.   LAS, Litva

16.   UAMK, češka Republika

 

VIDEO - Road Patrol Training for Excellence