Ne zaboravite da je od 15. studenog obvezna uporaba zimske opreme u Republici Hrvatskoj

Objavljeno: 21.10.2015.

U prosincu 2013. godine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.), u kojoj se navodi da je zimska oprema obvezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2015. godine do 15. travnja 2016. godine. 

Prema Odluci, obvezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Također, cestarske službe, ovisno o vremenskim uvjetima mogu uvesti zimske uvjete prije ili/i nakon tog razdoblja u slučaju snijega ili poledice. Tada je obvezna zimska oprema sukladno spomenutoj Odluci. 

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama - NN 87/08). Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

O zimskoj opremi u zemljama u Europi možete pogledati na našoj stranici o  Zimskoj opremi u RH i Europi. Također možete pogledati i Kartu zimskih dionica javnih cesta u RH.

Za dodatna pitanja o zimskoj opremi, obratite se Informativnom centru Hrvatskog autokluba na broj 072 777 777.


Sretan i siguran put, želi vam

Informativni centar Hrvatskog autokluba.
 

DODATAK:

Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.)