U prometu za Martinje

Objavljeno: 10.11.2015.

Krštenje mladoga vina, popularno Martinje, slavi se 11. studenog, a osobito u vikendu prije i poslije tog datuma. Hrvatski autoklub upozorava sve, posebice mlade vozače da nakon konzumacije mladog vina ne sjedaju za upravljač svog vozila.

Običaj krštenja mladog vina koji se slavi ponajprije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i Istri, zna završiti tragično jer ceste koje vode do izletišta i restorana znaju biti uske i neosvijetljene. Alkohol povećava samopouzdanje, smanjuje osjećaj odgovornosti, usporava reakcije vozača pa je stoga, najpogubniji čimbenik najtežih prometnih nesreća.

Vozačima jedino možemo savjetovati da nakon konzumacije ne voze svoje vozilo, da idu pješice, koriste javni gradski prijevoz ili usluge taksi službi. Također, ukoliko ih je više u društvu, da se dogovore oko toga tko će ostati hladne i trijezne glave kako bi ih sigurno i u jednom komadu vratio do njihovih domova. Vozači, ne sjedajte za upravljač vozila još najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića. Onima koji će se ovog vikenda naći na našim prometnicama, bez obzira slave li Martinje ili ne, savjetuje se opreznija i sporija vožnja.

MUP je objavio rezultate prošlogodišnje akcije pojačanog nadzora svih sudionika u vožnji, a osobito vozača koju provode i ove godine od 6. do 16. studenog. Tada je na području Hrvatske na vožnju pod utjecajem alkohola i droga ukupno kontrolirano 14.158 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1.108 vozača, a 27 vozača je odbilo alkotestiranje.

Također, četiri vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok ih je sedam odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godina – 285 vozača, od 25 do 30 godina – 259 vozača, 18 do 24 godine – 248 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 g/kg – 439 vozača.

Hrvatski autoklub savjetuje vozačima: Pijete li, ne vozite. I taxi je jeftiniji od štete koja može nastati.

Informativni centar Hrvatskog autokluba.