Održana redovita sjednica Skupštine Hrvatskog autokluba

Objavljeno: 28.1.2016.

U prostorijama Hrvatskog autokluba u Zagrebu 29. prosinca 2015. održana je redovita sjednica Skupštine Hrvatskog autokluba.

Riječ je o prvoj takvoj sjednici održanoj temeljem odredbi novog Zakona o udrugama, kojima se predviđa donošenje programa rada i financijskog plana udruga do konca tekuće godine. Stoga su na sjednici članovi Skupštine Hrvatskog autokluba usvojili Program rada Hrvatskog autokluba za 2016. i Financijski plan Hrvatskog autokluba za 2016.

Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek na sjednici je kazao kako je 2015. za HAK bila uspješna i vrlo dinamična godina te istaknuo najznačajnije događaje koji su je obilježili.

Donijeli smo novi Statut HAK-a, usklađen sa Zakonom o udrugama. Naši udruženi autoklubovi usklađuju svoje statute sa Statutom HAK-a. Dovršetak procesa donošenja novog, modernog Statuta vrlo je važan za uspješan rad HAK-a i udruženih autoklubova u budućnosti, a tijekom 2015. donijeli smo i novi Strateški plan razvoja HAK-a za razdoblje 2015.-2019. Dokument predstavlja nastavak pozitivnih iskustava iz prethodnog razdoblja i istovremeno uvodi nužne novine., rekao je Predsjednik Tušek.

U svojem izlaganju g. Slavko Tušek istaknuo je veliki projekt cijele asocijacije „2015. Godina članstva“ i osobito uvođenje Obiteljskog članstva u lipnju 2015.

Obiteljskim članstvom omogućili smo cijelim obiteljima učlanjenje u HAK. Pobudili smo interes mlađih generacija. Bogate pogodnosti za prihvatljivi iznos članarine dovele su do značajnog povećanja broja članova. Ukupno je od uvođenja u lipnju 2015. više od 15.000 članova u Obiteljskom članstvu i možemo reći kako su dosadašnji rezultati nadmašili naša očekivanja, kazao je Predsjednik Tušek.

U 2015. nastavljena su velika ulaganja u sustav pomoći na cesti, započeta 2014. Nastavljena je sustavna edukacija mehaničara i jačanje mreže autoklubova. Uvedena je nova članska pogodnost besplatne zamjene guma u radionicama autoklubova. Time smo članstvo u HAK-u učinili još atraktivnijim vozačima i odgovorili na njihove potrebe, rekao je g. Slavko Tušek.

Poslovi javnih ovlasti u 2015. obavljani su na visokoj razini, uz kvalitetnu suradnju s nadležnim institucijama i u interesu njihovih krajnjih korisnika.

Među brojnim aktivnostima naše udruge ističu se tradicionalne edukativno-preventivne aktivnosti „Sigurno u školu s HAK-om“, „Sigurno i vješto u prometu“, „Dani tehničke ispravnosti vozila“ te program „Vidi i klikni“. Prometni savjeti i akcije HAK-a doprinose povećanju sigurnosti na našim cestama. Nažalost, u našoj zemlji ima malo organizacija i institucija koje se sustavno i cjelovito bave prometnom preventivom. Po svemu tome HAK je prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica. Zato me ne čudi što na inozemnim događanjima, sjednicama i forumima FIA-e  često HAK-u upućuju pohvale za rad i rezultate, naglasio je Predsjednik HAK-a.

HAK je u proteklom razdoblju bio vrlo stabilan i poslovno uspješan, a takvu poziciju i rezultate očekujemo i u 2016., koju će posebno obilježiti obilježavanje 110. godišnjice postojanja naše udruge. Prvi hrvatski automobilni klub osnovan je 1906. godine, i obilježavanje našeg rođendana značajno je za HAK, naše autoklubove i članove, ali i cijelo hrvatsko društvo, istaknuo je g. Tušek dodavši kako obljetnica predstavlja priliku da se svi mi, ali i cijela naša javnost, prisjetimo postignuća naše udruge iz proteklih desetljeća i velikog doprinosa razvoju prometne kulture.

Brojne generacije naših prethodnika dale su doprinos rastu i razvoju HAK-a i uspjele su, često u izazovnim i teškim trenucima, sačuvati HAK kao cijenjenu udrugu građana. Svoju zahvalnost i ponos na to podijelit ćemo 1. lipnja 2016. sa cijelom Hrvatskom i našim prijateljima iz inozemstva, rekao je Predsjednik HAK-a okupljenima, naglasivši kako će HAK u 2016. nastaviti razvijati osnovne djelatnosti pomoći na cesti i članstva, podizati razinu obnašanja javnih ovlasti povjerenih HAK-u, ulagati u opremu i ljude, jačati autoklubove, provoditi preventivne i edukativne aktivnosti i povećavati sigurnost u cestovnom prometu, a svim članovima i vozačima pružati još kvalitetnije pogodnosti i usluge.

Vjerujem da ćemo time u 2016. biti još korisniji našim članovima i vozačima te ostvariti bolje rezultate. HAK će svima biti pouzdani partner, sa ujednačenom razinom kvalitete usluga i pogodnosti, dovršio je svoje izlaganje Predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek.