Delegacija Hrvatskog autokluba posjetila Predsjednika Josipovića

Objavljeno: 4.2.2011.

Zagreb – U utorak, 11. siječnja, Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović primio je delegaciju Hrvatskog autokluba, koju su činili predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić, i glavni tajnik Zvonko Šmuk. Prijemu su bili nazočni i predstavnici Autokluba Pula-Rovinj, predsjednik Ljubomir Cerovac, koji je ujedno i član Nadzornog odbora Hrvatskog autokluba, te tajnik Boris Siljan, kao i predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Istarske županije.

Tijekom razgovora s Predsjednikom Josipovićem i njegovim suradnicima, održanom u Predsjedničkim dvorima, predstavnici Hrvatskog autokluba predstavili su Predsjedniku Josipoviću nastojanja Hrvatskog autokluba za povećanje cestovne sigurnosti u našoj zemlji te ga pozvali da posjeti sjedište Hrvatskog autokluba povodom Dana HAK-a, prvog lipnja. Ove godine obilježit će se 105. godišnjica djelovanja Hrvatskog autokluba.

Predsjednik Josipović prihvatio je poziv za posjet, čiji će se detalji naknadno dogovoriti te je iskazao podršku nastojanjima Hrvatskog autokluba za povećanje cestovne sigurnosti u našoj zemlji, iskazanim kroz doprinos izradi novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske te za „Desetljeće sigurnosti“, globalnu akciju Ujedinjenih naroda i nacionalnih autoklubova okupljenih u Svjetsku asocijaciju autoklubova FIA-u, Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i brojnih drugih međunarodnih organizacija i tijela, koja će otpočeti sredinom ove godine.

Rezolucija Ujedinjenih naroda proglasila je „Desetljeće sigurnosti“ s ciljem smanjenja predviđenog broja stradalih na cestama do 2020. godine za 50 posto, čime bi se spriječilo pet milijuna smrtnih stradavanja i 50 milijuna ozlijeđenih te spriječilo štete od 30 milijardi dolara. Time je problem stradavanja na cestama prepoznat po prvi puta kao zajednički, globalni problem i kriza s posljedicama u javnom zdravstvu, razvoju i siromaštvu u svijetu.

U našoj zemlji, Hrvatski autoklub, u suradnji sa udrugama iz civilnog sektora počeo je s pripremama za provedbu „Desetljeća sigurnosti“.

Hrvatski autoklub preporuke iz dokumenata, aktivnosti i predloženih javnih politika i strategija UN-a i Europske komisije ugradio je u svoj prijedlog novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koji bi se odnosio na razdoblje od 2011. do 2020. godine, a definirat će okvir multidisciplinarnog djelovanja svih dionika u našoj zemlji.