Projekt „KLIK- navika odgovornog ponašanja“ u Brodsko- posavskoj županiji

Objavljeno: 22.3.2016.

Poznato je da se rizik od fatalnih ishoda i ozbiljnih povreda upotrebom pojasa smanjuje za više od 50%, a da 75% osoba koje ispadnu iz vozila poginu prilikom nesreće.

Istraživanje koje je Fakultet prometnih znanosti proveo 2015. godine pokazala su da u Hrvatskoj više od polovice vozača i suvozača ne veže sigurnosni pojas. Statistika za putnike na stražnjoj klupi vozila je poražavajuća. Preko 80 % putnika u vozilu se ne veže.

U strategiji prometne preventive u srednjoj školi 2013 - 2020 Ministarstva unutarnjih poslova  je navedeno: „Za razliku od osnovnih škola u kojima postoje obvezujući programi, u srednjim školama ne postoje verificirani programi…“. Zbog toga je u Hrvatskom autoklub osmišljen projekt „KLIK - sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja u prometu“ usmjeren na rizičnu skupinu- adolescente, učeničke završnih razreda srednjih škola. Stručno predavanje ,koncipirano na interaktivnoj komunikaciji s mladim, teži nametnuti bezrezervno prihvaćanje pozitivnih stavova o sigurnosnom pojasu.  Nastavno, u kontroliranim uvjetima simulatorima sudara i prevrtanja, pokazuje se na bespomoćnost putnika u vozilu čak pri vrlo malim brzinama.

Početkom ožujka projekt „KLIK“ je realiziran u Brodsko- posavskoj županiji - u četiri dana za više od 500 učenika srednjih škola i gimnazija. U autoklubu „Nova Gradiška“ sudjelovala je grupa polaznika autoškole te učenici trećih i četvrtih razreda „Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška“ i „Gimnazije Nova Gradiška“. U Slavonskom Brodu  autoklub „Marsonia“organizirao je edukaciju učenika Opće gimnazije „Matija Mesić“  i Klasične gimnazije „ Fra Marijana Lanosovića“.  

Gromoglasni aplauz učenika i njihovih profesora na kraju svakog predavanja svjedoči da pametni znaju čemu služi pojas.

„KLIK“ ide dalje. U travnju „KLIK“ će se družiti sa srednjoškolcima u Virovitičko- podravskoj, Međimurskoj, Zadarskoj i Varaždinskoj županiji, a u svibnju u Koprivničko- križevačkoj i Istarskoj županiji te Gradu Zagrebu.