Auto klub Končar obilježio 70. rođendan

Objavljeno: 1.4.2016.

Auto klub Končar danas je, 1. travnja 2016., svečanom sjednicom Skupštine obilježio 70. obljetnicu osnivanja Auto kluba.

Na sjednici, održanoj u prostorijama Hotela Antunović bili su prisutni brojni gosti te članovi Auto kluba, a zaslužnim pojedincima uručena su posebna priznanja i zahvalnice.

Predsjednik Auto kluba Končar g. Vjekoslav Gorupić kazao je kako je klub osnovan 1. travnja 1946. te se u svojem djelovanju od početaka do danas posvetio vozačima motornih vozila: „od osposobljavanja za vozače, preventivno-edukativnih aktivnosti , preko održavanja i skrbi za vozila i same vozače do brige o sigurnosti u cestovnom prometu te prometnoj kulturi“.

G. Gorupić naglasio je kako je Auto klub Končar počeo u skromnim uvjetima, u okvirima tvornice Rade Končar, koja je dala veliki financijski i stručni doprinos udruzi. Njegujući duh solidarnosti i uzajamne pomoći za članove, klub je postupno povećavao broj članova te se početkom 1960.-ih počeo baviti educiranjem kandidata za vozače u stjecanju vještina upravljanja vozilom. Tih su godina izgrađeni i objekti, učionice, radionice i garaže te je klub svojim članovima i svim građanima pružao gotovo kompletne usluge. Koncem 1960.-ih formirana je i djelatnost pomoći na cesti, rekao je g. Gorupić.

Sportske aktivnosti, posebice u rally-ju, obilježile su povijest udruge te je osvojeno ukupno 200-ak pokala i priznanja, doprinijevši tako i razvoju prometne kulture.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske, i Auto klub Končar formiran je u današnjem obliku, a razvija se isključivo vlastitim snagama i radom. Novi poticaj u razvoju udruge predstavlja povratak djelatnosti pomoći na cesti 2010. godine, kad je klub, uz podršku Hrvatskog autokluba kupio kamion za vučnu službu a uskoro. Ubrzo je klub stekao i status temeljnog autokluba u sklopu Hrvatskog autokluba te je danas jedan od četiri zagrebačka temeljna autokluba.

G. Gorupić rekao je: „tijekom posljednjih nekoliko godina uređeni su naši poslovni prostori i učionica a 2015. uredili smo radionicu i, u suradnji sa Hrvatskim autoklubom, opremili je novom opremom za novu uslugu članstvu – izmjenu i balansiranje guma, i pružili smo 1.700 tih usluga“.

Vozači prepoznaju naše napore, rekao je Predsjednik Auto kluba Končar, jer smo koncem 2014. imali 1.700 članova a danas 2.600 članova.

Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek rekao je kako je Auto klub Končar 2015. godine pružio članovima i vozačima oko 3.400 usluga popravka i prijevoza vozila te je neizostavan dio nacionalnog sustava pomoći na cesti Hrvatskog autokluba. „Posebno sam zadovoljan time zato jer se Auto klub Končar pred nekoliko godina opredijelio za djelatnost pomoći na cesti, koja je ujedno i temeljna djelatnost HAK-a. Angažman, kvalitetu rada i uspjehe kluba prepoznaju i vozači.“

Od srca zahvaljujem na suradnji, pomoći i razumijevanju vodstvu Hrvatskog autokluba, kolegama iz drugih auto klubova, čija je suradnja sve bolja a siguran sam da će biti još i bolja, zaključio je g. Gorupić.

Auto klub Končar zapošljava 17 radnika i pruža pomoć na cesti 24 sata dnevno. Među djelatnostima Auto kluba Končar zapaženo mjesto ima i autoškola. Osnovana je i djeluje neprekidno od 1962. godine, a pohađalo ju je više od 50.000 kandidata. Moderno opremljena učionica i vlastito prometno vježbalište veličine 1.800 m2 služe na ponos Auto klubu Končar.

Više informacija o Auto klubu Končar i njegovim djelatnostima dostupno je ovdje: http://www.as-koncar.hr/