Prometna prognoza za blagdan Tijelova 26. svibnja 2016. godine

Objavljeno: 23.5.2016.

Kraj svibnja donosi nam produženi vikend povodom blagdana Tijelova, 26. svibnja koji će zasigurno mnogi iskoristiti i otputovati na kraći odmor.

Također, očekujemo i povećani broj domaćih, ali i stranih gostiju koji će se uputiti prema turističkim središtima na obali.

PROMETNA PROGNOZA

Pojačani promet bit će već u srijedu, 25. svibnja, tijekom prijepodneva u gradovima i na glavnim cestovnim pravcima, osobito na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. U poslijepodnevnim satima promet će jačati na ostalim autocestama: A2 Zagreb-Macelj, A4 Zagreb-Goričan kao i na A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga, te na graničnim prijelazima osobito iz smjera Slovenije (Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija).

Povremeni zastoji mogući su u trajektnim pristaništima i lukama, a prema potrebi uvodit će se dodatne trajektne linije.

Tijekom vikenda gust promet imat ćemo i na Istarskom ipsilonu (od Buja do granice i od Pule do Vodnjana), na Jadranskoj magistrali (DC8) i Ličkoj magistrali (DC8).

Posljednjeg dana produženog vikenda, pojačan promet bit će cijelog dana, a osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima u nedjelju, 29. svibnja, na svim glavnim cestovnim pravcima. U popodnevnim satima gužve i čekanja očekujemo u smjeru Zagreba na naplatnim postajama Zagreb-istok (A3) i Lučko (A1), kao i na naplatama Sveta Helena (A4), Zaprešić i Trakošćan (A2). Moguća duža čekanja bit će na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Županja, Slavonski Brod, Maljevac i Ličko Petrovo Selo) te Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) na ulasku u zemlju.

Zbog povećanog broja vozila na cestama, na dijelovima gdje su u tijeku radovi moguće su gužve i zastoji. Zatvorena je autocesta A7 između čvorova Šmrika i Križišće u smjeru Rijeke, a između čvorova Hreljin i Šmrika u smjeru Krka vozi se usporeno kroz zonu gradilišta. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, između naplate Zaprešić i odmorišta Jakovlje, vozi se dvosmjerno, jednom stranom.

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Povodom blagdana Tijelova zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će na pojedinim državnim cestama u srijedu, 25. svibnja od 15 do 23 sata te na sam blagdana Tijelova, u četvrtak 26. svibnja, od 14 do 23 sata. Zabrane neće biti na autocestama niti na državnoj cesti DC1. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

SAVJETI

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari). Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar 
Hrvatskog autokluba !