Sigurno u prometu 2016 - Državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa i vještina upravljanja biciklom

Objavljeno: 23.5.2016.

Državno prvenstvo osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa i vještini upravljanja biciklom pod nazivom „Sigurno u prometu 2016.“ u organizaciji Hrvatskog autokluba, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje održano je od 17. do 19. svibnja u Puli.

Natjecanje je održano u Osnovnoj školi „Veli vrh“ gdje su 84-ero učenica i učenika petih i šestih razreda, najbolje ekipe iz svih županija i Grada Zagreba, odmjerile znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa te vještine upravljanja biciklom na posebno uređenom prometnom poligonu.

Najbolji učenici i učenice koji su se znanjem i vještinama u snalaženju u prometu iskazali na ranije održanim zahtjevnim školskim i županijskim natjecanjima odmjerili su svoje prometno znanje i praktične vještine kroz teoretski i praktični dio natjecanja.

Dvadeset četiri godina uspješne edukacije najmlađih

Prometno edukativnu akciju „Sigurno u prometu" otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek. Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek je na otvorenju natjecanja istaknuo važnost prometno-edukativnog rada s djecom i želju HAK-a da s ovom akcijom obuhvati što je moguće više djece te naglasio djeci da su samim dolaskom na završno državno natjecanje svi oni već pobjednici.

Među brojnim uzvanicima u Puli bili su predstavnik domaćina predsjednik autokluba Pula - Rovinj Ljubomir Cerovac, predstavnica Istarske županije dožupanica Giuseppina Rajko, pročelnica Odjela za obrazovanje Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, predstavnik Policijske uprave Istarske Božo Kirin, Viktorija Hržica iz Agencije za odgoj i obrazovanje kao i učiteljica iz škole „Veli vrh“ Patricija Percan Pamić.

Akcija „Sigurno u prometu 2016." u svim fazama natjecanja, od natjecanja po osnovnim školama diljem zemlje kao i na održanim županijskim natjecanjima u lokalnim auto klubovima, i ove je godine obuhvatila oko 3.500 djece iz 252 škole, a akciju je provelo 255 mentora u školama. U posljednje 24 godine održavanja, samo ovom edukativnom akcijom HAK je obuhvatio nekoliko desetaka tisuća djece koja stečena iskustva i znanje o prometnim propisima i kulturi čine doživotno odgovornijim i svjesnijim sudionicima u prometu.

Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja su kod djevojčica Helena Kralj iz Osnovne škole Sveti Petar Orehovec iz Koprivničko križevačke županije, dok je drugo mjesto osvojila Samanta Martinović iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo selo. Među dječacima prvo mjesto je osvojio Lovro Grgić iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo selo dok je drugo mjesto osvojio Hrvoje Kašik iz Osnovne škole Vladimir Nazor, Križevci. Upravo će navedeni pobjednici natjecanja u Puli, prve dvije djevojčice i dva dječaka, predstavljati ekipu HAK-a i Hrvatske na europskom natjecanju koje će se u rujnu održati u Češkoj, u organizaciji Svjetske automobilističke organizacije (FIA). U ekipnom dijelu najbolji su bili predstavnici Brodsko - posavske županije, drugi su bili predstavnici Koprivničko - križevačke županije dok su treći bili predstavnici Dubrovačko - neretvanske županije.