Odgovoran partner građanima i državi

Obilježavanje 110 godina Hrvatskog autokluba

Objavljeno: 3.6.2016.

U obraćanjima predsjednika Hrvatskog autokluba Slavka Tušeka i predsjednika Svjetske automobilističke federacije (FIA) Jeana Todta moglo se čuti koliko je HAK važan hrvatskom društvu, ali i kao partner u međunarodnim projektima prometne sigurnosti i mobilnosti.


 

Tog 1. lipnja 1906. godine u hotelu Royal u zagrebačkoj Ilici postavljeni su temelji Hrvatskog autokluba. Osnovan je Prvi hrvatski automobilni klub i to je razlog da početak lipnja slavimo kao rođendan HAK-a. Mnogo je vremena prošlo, klub su povijesne prilike često vodile u velike izazove, ali je unatoč svemu opstao i, rekli bismo, nikada nije bio snažniji nego danas. HAK je obilježio 110 godina postojanja i to središnjom svečanošću, na prigodnom mjestu, u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Dakle, 110 godina kasnije HAK je moderan europskim klub s članstvom u porastu, pa se može reći da smo ispunili i premašili nadanja osnivača iz 1906. godine: Bombellesa, Erdodyja, Budickog... U Esplanadi smo okupili ključne ljude svjetske automobilističke scene, došao je predsjednik Svjetske automobilističke federacije (FIA) Jean Todt, predsjednik FIA regije I i belgijskog autokluba (TCS) Thierry Willemarck, predsjednik austrijskog autokluba (ÖAMTC) Werner Kraus, bili su tu i brojni predsjednici i glavni tajnici iz nacionalnih autoklubova iz okruženja. Kao osobni izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske došao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Bili su tu i brojni poslovni partneri Hrvatskog autokluba, predstavnici akademske zajednice i mnogi drugi. Domaćini svima njima bili su predsjednik HAK-a Slavko Tušek, zamjenik predsjednika Ivo Bikić, s članovima Upravnog odbora, poslovodstvom HAK-a, te članovima Skupštine.

Program su vodili prekaljeni profesionalci Barbara Kolar i Duško Ćurlić, a počeo je intoniranjem hrvatske himne, koju su izvele pijanistice Kristina Bjelopavlović i Matea Leko. Potom se okupljenima obratio predsjednik HAK-a Slavko Tušek. On je prvo pozdravio sve nazočne, pa je potom rekao:

- Prvog lipnja 1906. godine, samo 20 godina od proizvodnje prvog automobila, u zagrebačkom hotelu Royal, mala skupina od 14 vozača održala je osnivačku skupštinu Prvog hrvatskog automobilnog kluba. Osnovali su udruguna čijim tradicijama Hrvatski autoklub zasniva svoje postojanje i djelovanjes ciljem postizanja višeg općeg dobra i zaštite interesa svih sudionika cestovnog prometa. Od tada se Hrvatski autoklub razvijao i prerastao u modernu i jedinstvenu nacionalnu udrugu, koja danas ostvaruje interese našeg društva i svojih članova. Ponosno možemo reći kako naša udruga danas broji više od 194.000 članova i 76 udruženih autoklubova širom Lijepe naše, koja pruža pomoć desetcima tisuća domaćih i inozemnih vozača na našim cestama. Osim toga, Hrvatski autoklub je ujedno i vrlo značajan, partner našoj državi u obavljanju poslova javnih ovlasti. Te poslove obavlja i obavljat će kvalitetno, stručno i odgovorno, u skladu s najvišim europskim standardima. Hrvatski autoklub od 1992. godine međunarodno je priznat, kao član Svjetske automobilističke asocijacije FIA-e i drugih međunarodnih tijela u kojima ima zapaženu ulogu, i u kojima predstavlja Hrvatsku zastupajući interese naših vozača.

Predsjednik HAK-a Slavko Tušek potom je naglasio:

- U proteklih nekoliko godina Hrvatski autoklub napravio je snažne iskorake u svojim osnovnim djelatnostima članstva, pomoći na cesti i javnim ovlastima. Unatoč gospodarskoj krizi, Hrvatski autoklub je kao udruga građana u ove djelatnosti investirao više od 64 milijuna kuna s ciljem podizanja razine kvalitete usluga koje pruža članovima i ostalim vozačima. To pokazuju njegovu društvenu odgovornost, brigu o općem dobru i brigu o interesima svih vozača. Upravo naši autoklubovi jamče svim članovima pružanje članskih prava i pogodnosti. Nositelji su promicanja i razvoja prometne preventive i rada s najmlađom populacijom kao temelja za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa. Hrvatski autoklub je i u kriznim situacijama, poput velikih poplava u Slavoniji 2014., pokazao svoju društvenu ulogu i mogućnost kako u sličnim situacijama država na nas uvijek može računati. Prošle godine usvojili smo i donijeli novi Statut i Strateški plan razvoja Hrvatskog autokluba za razdoblje 2015.-2019., čime su postavljeni temelji daljnjeg rasta i razvoja naše udruge.

Predsjednik HAK-a govorio je o onome što nam je posebno vrijedno, a to su prometno-preventivni projekti na kojima već desetljećima uspješno radimo.

- Danas, kao i tijekom povijesti, HAK se prilagođava novim uvjetima i zahtjevima u društvu, novim potrebama naših članova i svih sudionika u cestovnom prometu. Hrvatski autoklub osim što brine o sigurnosti cestovnog  prometa, već desetljećima ustrajno provodi i preventivno-edukativne akcije i kampanje. Angažirao se u provedbi Desetljeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Svjetske automobilističke asocijacije FIA-e. S ponosom možemo reći kako smo uvijek davali naš doprinos smanjivanju smrtnosti na cestama i poboljšanju sigurnosti prometa. U Hrvatskoj je u posljednjih desetak godina u odnosu na prethodno stanje, učinjen značajan iskorak, pri čemu je u 2015. na cestama smrtno stradala 8,1 osoba na 100.000 stanovnika. Za ostvarenje 50-postotnog smanjenja broja poginulih do 2020. potrebni su dodatni napori i zajedničko djelovanje svih subjekata u društvu. Hrvatski autoklub u tome će biti predvodnik, te vas stoga sve pozivam na zajedničko ostvarenje ovog cilja.

Na kraju je predsjednik HAK-a Slavko Tušek napomenuo:

- Hrvatski autoklub će u predstojećem razdoblju svoje ciljeve ostvarivati dosljednom provedbom Strateškog plana razvoja u korist svojih članova i svih građana Republike Hrvatske. U stalnoj težnji stvaranja modernog europskog autokluba, vjerujemo da smo danas u tome na dobrom putu. Želja nam je da Hrvatski autoklub i nadalje bude nacionalno i međunarodno prepoznatljiv aktivni sudionik razvoja i unaprjeđenja mobilnosti i sigurnosti cestovnog prometa. Također, nam je želja da održivo posluje i brine o svojim članovima i korisnicima naših usluga. Na kraju koristim ovu priliku da Vam se još jednom svima u ime Hrvatskog autokluba zahvalim na doprinosu, dosadašnjoj suradnji i potpori na budućim poslovima. Velika mi je čast što ću na tome raditi s vama.

Svim je uzvanicima prikazan dokumentarni film o 110 godina HAK-a. Simbiozom dokumentarnih i igranih dijelova, te naracijom glumca Janka Popovića Volarevića atraktivno su apostrofirani ključni događaji iz HAK-ove povijesti.


 

Nakon dokumentarca nastupili su hvaljeni glazbenici Danijel Detoni na klaviru i Kajana Pačko na violončelu. Voditelji su nakon toga najavili obraćanje Jeana Todta, predsjednika FIA-e.

- Doista je privilegija biti ovdje i moram priznati da sam i zbog tradicije naših autoklubova i svega što oni znače u društvu ponosan što sam predsjednik FIA-e. Vrlo sam impresioniran putovanjem kroz 110 godina vaše povijesti koje ste prikazali u ovom dokumentarnom filmu. Impresivno je vidjeti tradiciju vaše organizacije i početke pomoći na cesti 1963. godine – rekao je predsjednik FIA-e i nastavio:

- Hrvatska je mala zemlja koje je poznata po velikoj dobrodošlici 12 milijuna turista i moram priznati da sam i sam nerijetko među njima i a ovdje iskreno uživam.

Predsjednik FIA-e, Jean Todt potom se osvrnuo na HAK-ov porast članstva, naglasivši da je 194.000 članova impresivan broj, da je to pet posto hrvatske populacije i da će Hrvatskom autoklubu biti veliki izazov krenuti prema još većim brojkama.

- Lijepo je vidjeti podršku koju uživate od vaših kolega iz europskih autoklubova, jer su na vašoj svečanosti brojni predsjednici i tajnici. Posebno sam oduševljen vašom idejom da do 2020. aktivno radite na smanjenju broja stradalih u prometu jer je to i moja misija. Drago mi je da su ovdje i predstavnici vlasti jer upravo oni mogu pozitivnim propisima i zakonima djelovati na smanjenju broja stradalih u prometu. Na kraju, svima nama je lijepo vidjeti koliko je HAK važan dio društva. Iskreno vam čestitam 110. godišnjicu.

Barbara Kolar i Duško Ćurlić, koji su i samo otkrili da su članovi HAK-a, potom su zaključili službeni dio večeri, a svi okupljeni gosti potom su mogli uživati u nastupu Marka Tolje, koji je izveo brojne standarde svjetske i hrvatske glazbe. Hrvatski autoklub tako je obilježio svojih 110. godina.

Posebna priznanja

Povodom 110. godišnjice Hrvatski autoklub podijelio je posebna priznanja zaslužnim institucijama. Tako su posebne priznanja dobili Svjetska automobilistička organizacija (FIA), Vlada Republike Hrvatske i FIA regija 1. U obrazloženju se navodi da su te institucije i udruženja osobito zaslužni za razvoj mobilnosti, Hrvatskog autokluba, ali i sigurnosti cestovnog prometa.