Prometna prognoza za vikend od 1. do 3. srpnja 2016.

Objavljeno: 29.6.2016.

PROMETNA PROGNOZA

Prvog srpanjskog vikenda, pojačan promet u smjeru mora, bit će već u petak, u popodnevnim satima, ali gužve u pravom smislu te riječi očekuju nas u subotu tijekom cijelog dana.

Uz mnogobrojne domaće turiste, na našim cestama naći će se i mnogi turisti iz Češke, Slovačke, Belgije i dijela Njemačke u kojima ovaj vikend započinju praznici.

Promet će jačati u petak, 1. srpnja u poslijepodnevnim satima, ali se gužve u smjeru mora očekuju u jutarnjim satima u subotu, 2. srpnja. Kolone očekujemo na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Sveta Helena (A4) i Zaprešić (A2) između 5 i 12 sati. U povratku, prema Zagrebu, na naplati Lučko najgušći promet bit će između 11 i 18 sati.

Tijekom cijele subote bit će pojačan promet na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), na prilazima turističkim središtima, na Jadranskoj magistrali (DC8), te na državnim cestama kroz Liku (DC1) i Gorski kotar (DC3). Bit će ga i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split.

Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Ne očekujemo veće gužve na ulasku u zemlju na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, no bit će ih na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…), Srbijom (Bajakovo) i s Crnom Gorom (Karasovići).

U povratku gužva će biti već u subotu, 2. srpnja, a osobito u nedjelju, 3. srpnja u popodnevnim satima, na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru unutrašnjosti, a najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac, na Istarskom ipsilonu, na Krku kao i na Krčkom mostu. Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…). 

Upravo zbog povećanog prometa, tijekom cijelog vikenda, moguće su poteškoće na dionicama gdje su u tijeku radovi. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac radi se na sanaciji mosta između Novske i Okučana. Vozi se dvosmjerno jednim kolnikom u smjeru Lipovac.

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona.

Ovog vikenda ona je u subotu, 2. srpnja od 4 do 14 sati i u nedjelju, 3. srpnja od 12 do 23 sata. Provodi se na sljedećim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

Više o zabranama može se pročitati na stranici gdje se nalazi
Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2016. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u subotu, u kasnim popodnevnim ili večernjim satima kada će temperature biti niže, a i promet će biti nešto rjeđi.

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar za 2016. godinu. Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imate dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.
Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar stoji na usluzi svim vozačima koji imaju nevolje sa svojim vozilima. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama može se čuti stanje u prometu, a može ga se i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.