Prometna prognoza za vikend od 8. do 10. srpnja 2016.

Objavljeno: 7.7.2016.

Ovog će vikenda na našim prometnicama ponovno biti velik broj domaćih turista, ali i onih Europe na putu prema svojim ljetnim odredištima u Hrvatskoj ili koji samo prolaze kroz našu državu, osobito iz Austrije, Slovenije te Nizozemske gdje završava škola i počinju praznici.

PROMETNA PROGNOZA

Petak, 8. srpnja u popodnevnim satima gužve će se s gradskih prometnica preseliti na autocestu A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora. Moguće su gužve na naplati Lučko na ulasku na autocestu.

Subota, 9. srpnja donosi ljetne gužve na glavnim cestovnim pravcima, osobito u smjeru mora. Kao i proteklog tjedna otežano će se voziti po autocesti A1 između naplate Lučko u Zagrebu do čvora Bosiljevo 2, ali i po zagrebačkoj obilaznici iz smjera autoceste A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan. Zastoje očekujemo još i na naplatnim postajama Zaprešić i Sveta Helena.

Tijekom cijele subote pojačanog prometa bit će još na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), na prilazima turističkim središtima, na Jadranskoj magistrali (DC8), te na državnim cestama kroz Liku (DC1) i Gorski kotar (DC3). Bit će ga i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Tijekom subote, na graničnim prijelazima, na ulasku u zemlju ne očekujemo duža čekanja, no njih će zasigurno biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Ističemo granični prijelaz sa Srbijom, Bajakovo gdje bi mogla biti duža čekanja u oba smjera tijekom vikenda.

Nedjelja je dan kad je povećan promet u smjeru unutrašnjosti, odnosno iz smjera istoka prema zapadnim zemljama Europske unije. Najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac, na Istarskom ipsilonu, na Krku kao i na Krčkom mostu. Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju.       Upravo zbog povećanog prometa, tijekom cijelog vikenda, moguće su poteškoće na dionicama gdje su u tijeku radovi. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac radi se na sanaciji mosta između Novske i Okučana. Vozi se dvosmjerno jednim kolnikom u smjeru Lipovac.  
 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA


Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona.


Ovog vikenda ona je u subotu, 9. srpnja od 4 do 14 sati i u nedjelju, 10. srpnja od 12 do 23 sata. Provodi se na sljedećim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.


Više o zabranama može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2016. godinu.


SAVJETI HAK-a

U istraživanju koji je proveo Hrvatski autoklub doznali smo da 69% ispitanika koristi mobitel za vrijeme vožnje, a podaci MUP-a govore da je gotovo 40 tisuća vozača, tijekom 2015. godine kažnjeno zbog korištenja mobitela u vožnji.

Njegovo korištenje smanjuje pozornost vozača i značajno utječe na sigurnost svih sudionika u prometu, od onih najmlađih do najstarijih. Više o ovom istraživanju i natječaju Pravilo 7 – NE KORISTI MOBITEL DOK VOZIŠ !, u kojem su sudjelovala djeca možete pronaći na stranicama Hrvatskog autokluba.


Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u subotu, u popodnevnim ili večernjim satima kada će temperature biti niže, a i promet će biti nešto rjeđi.


Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar za 2016. godinu. Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imate dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina.


U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.
 

Pozivom na broj Informativnog centra 072 777 777 svi vozači dobit će informacije o stanju u prometu na cestama kojima trebaju voziti. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama može se čuti stanje u prometu, a može ga se i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

 

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba i ne zaboravite PRAVILO 7 – NE KORISTI MOBITEL DOK VOZIŠ !