Prometna prognoza za vikend od 15. do 17. srpnja 2016.

Objavljeno: 13.7.2016.

Kad se kreće na ljetni odmor, a mnogi će to zasigurno učiniti ovog vikenda, vrlo je važno dobro se pripremiti za putovanje. 

PROMETNA PROGNOZA

Važno je pripremiti svoje vozilo, prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina. Na put je važno krenuti odmoran i biti spreman da će, ukoliko za putovanje biramo dane vikenda, na glavnim cestovnim pravcima, osobito autocestama, biti mnogobrojni turisti koji također žele što prije doći do svojih odredišta.

Također, zbog najavljenog vrlo lošeg vremena i jake bure na Hrvatskom primorju i u podvelebitskom području, očekujemo ograničenja za pojedine skupine vozila, na autocesti A1 u zoni tunela Sveti Rok i Masleničkog mosta, te na A6 na području između Oštrovice i Kikovice.

Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar za 2016. godinu. Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imate dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane.

Pred nama je i treći srpanjski vikend, a gužve na cestama počet će već u petak, 15. srpnja u popodnevnim satima. Treba biti spreman na kraća čekanja na naplatnoj postaji Lučko na ulasku na autocestu. 

Subota, 16. srpnja bit će u znaku uobičajenih ljetnih gužvi u smjeru mora. Vrlo gustog prometa bit će na A1 između Zagreba (Lučko) i Bosiljeva, na A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, na A7 kod čvora Matulji i na naplati Rupa, na Istarskom ipsilonu, pred Krčkim mostom, duž Jadranske magistrale na prilazima turističkih središta te na cestama kroz Liku (Lička magistrala DC1) i Gorski kotar (DC3). Na naplati Lučko, očekuju se duža čekanja, a tako će povremeno biti i na naplatama Sveta Helena i Zaprešić. Ovako gust promet bit će tijekom cijele subote, od ranih jutarnjih sati pa sve do kasnog poslijepodneva.

Dužih čekanja će biti u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Tijekom subote, čekanja će biti na graničnim prijelazima na ulasku u zemlju iz smjera Slovenije i Mađarske, kao i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Ističemo granični prijelaz sa Srbijom, Bajakovo gdje bi mogla biti duža čekanja u oba smjera tijekom vikenda.

Nedjelja je dan kad je povećan promet u smjeru unutrašnjosti, odnosno iz smjera istoka prema zapadnim zemljama Europske unije. Najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac, na Istarskom ipsilonu, na Krku kao i na Krčkom mostu. Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju.

Izraženije gužve mogle bi biti na izlasku iz Hrvatske prema Sloveniji na graničnom prijelazu Macelj. Sa slovenske strane radovi su na izgradnji autoceste između Ptuja i GP Macelj zbog čega se, na tom dijelu vozi suženim kolnikom, usporava se promet i stvaraju se kolone na GP Macelj, odnosno na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Slovenije. 

Tijekom cijelog vikenda, zbog povećanog prometa moguće su poteškoće na dionicama gdje su u tijeku radovi. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac radi se na sanaciji mosta između Novske i Okučana. Vozi se dvosmjerno jednim kolnikom u smjeru Lipovac.     

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA


Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona.

Ovog vikenda ona je u subotu, 16. srpnja od 4 do 14 sati i u nedjelju, 17. srpnja od 12 do 23 sata. Provodi se na sljedećim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)... Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.


Više o zabranama može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2016. godinu.

SAVJETI HAK-a

Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u subotu, u popodnevnim ili večernjim satima kada će temperature biti niže, a i promet će biti nešto rjeđi, ili u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Pozivom na broj Informativnog centra 072 777 777 svi vozači dobit će informacije o stanju u prometu na cestama kojima trebaju voziti. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama može se čuti stanje u prometu, a može ga se i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba i ne zaboravite
PRAVILO 1 od 10 ZLATNIH PRAVITLA SIGURNOSTI U PROMETU – VEŽI SE!