Sigurno u školu s HAK-om ispred zagrebačkog HNK

Objavljeno: 9.9.2016.

U petak, 9. rujna ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta održana je preventivno-edukativna akcija za djecu „Sigurno u školu s HAK-om“.

Akciju su organizirali Hrvatski autoklub i Autoklub Siget u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Gradom Zagrebom i Hrvatskim narodnim kazalištem. Ministarstvo unutarnjih poslova istovremeno i na istoj lokaciji provelo je preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“.

Više stotina mališana uživalo je u predstavi i nastupu dječjeg zbora. Svi su sudionici akcije iskušali svoje znanje i vještine sigurnog sudjelovanja u cestovnom prometu na biciklističkom poligonu uz stručni nadzor i pomoć stručnjaka iz Autokluba Siget. Podijeljeni su im i edukativni materijali i prigodni pokloni – reflektirajući prsluci koji ih čine vidljivijima u cestovnom prometu.

Odrasli posjetitelji iskušali su važnost korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji na simulatorima prevrtanja i sudara.

Akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ provodi se tijekom rujna u više od 80 gradova i naselja u Hrvatskoj, u organizaciji više od 30 udruženih autoklubova. Akcija se provodi javnim manifestacijama te posjetima prvim razredima u osnovnim školama.

Nedavno provedeno istraživanje Hrvatskog autokluba o sigurnosti djece nižih razreda u prometu iz perspektive roditelja pokazalo je veliku zabrinutost roditelja za sigurnost njihovih mališana u prometu općenito, ali i oko osnovnih škola. Isto istraživanje pokazalo je kako manji dio roditelja uspijeva često ili povremeno pratiti djecu u školu.

Više informacija o akciji „Sigurno u školu s HAK-om“ dostupno je na poveznicama:

http://www.hak.hr/vijest/630/vozaci-oprez-pocinje-skola-2016

http://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/prometna-preventiva/sigurno-u-skolu-s-hak-om/