Korak više u obuci za mehaničare koji vrše uslugu popravka vozila na cesti.

Pomoć na cesti – trening za izvrsnost

Objavljeno: 30.9.2016.

FIA Regija I i ARC Europe i drugu godinu zaredom organizirali su obuku i natjecanje za mehaničare koji vrše poslove pomoći na cesti, pod nazivom Pomoć na cesti – trening za izvrsnost (Road Patrol - Training for Excellence), kojem je Hrvatski autoklub bio domaćin u Šibeniku od 19. do 22. rujna.

Tijekom četiri dana natjecanja i edukacije 16 se timova iz isto toliko zemalja širom Europe usavršavalo u otklanjanju kvarova na vozilima s posebnim fokusom na popravak na samom mjestu kvara vozila – na cesti. Instruktori iz AA-a, ANWB-a, TCB-a i Club Assit-a upoznali su sudionike s posljednjim tehnologijama i najboljim načinima popravka vozila na licu mjesta s ciljem omogućavanja nastavka puta članovima koji su doživjeli kvar na cesti.

Nakon edukacijskog dijela treninga, sudionici su imali priliku u natjecateljskom dijelu pokazati razinu znanja i vještina usvojenih tijekom treninga. Zadatke i edukaciju za mehaničare i ove su godine nastavili pripremati stručnjaci iz AA-a (Engleskog autokluba), predstavnici Nizozemskog autokluba ANWB-a, predstavnici Belgijskog autokluba TCB-a i tvrtke Club Assist.

Nakon ocjenjivanja uspješnosti tijekom natjecanja prvo mjesto osvojili su predstavnici Slovenskog autokluba AMZS-a, drugi su bili predstavnici Austrijskog autokluba ÖAMTC-a, dok su treće mjesto osvojili predstavnici TCS-a iz Švicarske. Predstavnici Hrvatske i HAK-a Davor Grbavac (HAK Knin) i Mario Crljenjak (AMK Maksimir) zaostali su za nekoliko bodova za vodećima i zauzeli zadovoljavajuće osmo mjesto.

Na kraju istaknimo da je uz teške zadatke na kojima su odmjeravali znanje i vještine sudionicima natjecanja pripremljen i poseban zadatak koji se nije bodovao za ukupni rezultat, ali je opustio i zbližio natjecatelje jer su četiri grupe od po četiri autokluba imale zadatak izrade jedrilice od ostataka s natjecateljskog dijela.

Igor Šiško, pomoćnik Glavnog tajnika Hrvatskog autokluba na zatvaranju natjecanja je rekao:„Dragi sudionici i gosti čast mi je zaželjeti vam dobrodošlicu u Hrvatsku i Šibenik. Nadam se da ste uživali u natjecanju koje su organizirali FIA Regija I i ARC te da ste imali priliku posjetiti Šibenik jedan od najljepših dalmatinskih gradova. Siguran sam da ste u ovih par dana izmijenili dobru praksu i da ste puno naučili ali i da ste se svi zajedno i zabavili. Ne sumnjam da su pobjednici apsolutno najbolji u svojoj branši na tome im čestitam kao i svim sudionicima koji su svoje znanje pokazali pred stručnjacima“.

Alexander Zerzaihi, direktor operacija i mreža iz ARC Europe, “Zahvaljujem HAK-u na domaćinstvu ovog natjecanja na ovom predivnom mjestu. Hvala svim sudionicima što su ovdje i što ste pokazali koliko su strastveni u svome poslu. Želim istaknuti da su svi timovi u iznadprosječnom rangu što je vrlo bitno za nas u ARC Europe. Ovom prilikom moram istaknuti jedan klub koji sudjeluje. S nama je jedan klub čiji predstavnici su kako bi došli na natjecanje prešli preko 2000 kilometara – to je klub iz Finske. Uz to što su toliko proputovali zanimljivo je i da su dvojca od njih volonteri u ovom poslu, i zato vas molim jedan veliki aplauz za njih“.

Irina Patrascu, direktor operacija FIA Regije I, „Nadam se da su vam protekli dani bili zahtjevni, ali i da ste usvojili nova  znanja i vještine. Nadam se da ste se uspjeli međusobno upoznati i povezati kao kolege iz različitih zemalja. Mi u FIA-e ovaj događaj doživljavamo kao priliku za daljnje povezivanje unutar naše mreže, te kao trening koji podiže vještine djelatnika klubova od kojih na kraju korist imaju članovi. S tim na umu nadam se da ste unaprijedili svoje znanje kroz protekle dane i da ga možete odmah početi prakticirati u vašem svakodnevnom poslu. Ovo je druga godina koju smo zajednički organizirali i proveli s ARC Europa grupom i želim im se zahvaliti na odličnoj suradnji. Zahvaljujem se i Hrvatskom autoklubu te cijelom organizacijskom timu na odlično provedenom poslu i velikom gostoprimstvu. Također se zahvaljujem instruktorima iz AA-a (Britanski autoklub), ANWB-a (Nizozemski autoklub) i TCB-a (Belgijski autoklub) i tvrtke Club Assist što su podijelili svoje znanje i postavili  zadatake na natjecanju te ih na kraju i ocijenili. Vi pomažete da ovaj događaj postane mjerilo kvalitete za pružanje pomoći na cesti“.

Donald JR MacSporran, tehnički direktor cestovnih operacija u AA-u i voditelj ispitivača/instruktora na natjecanju:„Ovdje smo kao instruktori koji postavljaju zadatke već četvrtu godinu zaredom i tijekom tog vremena događaj je postajao sve uspješniji a kvaliteta sudionika je svake godine sve veća. Ove godine smo čak morali postaviti limit za broj timova jer smo zaprimili preveliki broj zahtjeva timova koji žele sudjelovati. Lijepo je vidjeti mješavinu klubova iz svih dijelova Europe i kako sudionici uče jedni od drugih gledajući kako neki kolege iz drugih klubova iste zadatke rješavaju drugačije. Ovaj događaj je zasigurno najbolja praksa u izmjenjivanju znanja kao i u zajedničkom radu kolega koji pružaju pomoć na cesti.

Kako bi malo opustili zaista vrijedne sudionike zadnjeg dana smo im postavili zadatak bez ocijene koji se sastojao od četiri ekipe koje sadrže po četiri autokluba rade zajedno na izradi jedrilice od vrlo malo dijelova. Tada je bilo fenomenalno za vidjeti kako zajednički rade na zadatku ljudi iz četiri države i pritom se dobro zabavljaju“.

Konačni poredak:

1.    AMZS, Slovenija

2.    ÖAMTC, Austria

3.     TCS, Švicarska

4.     ACI, Italija

5.     ASA, Slovačka

6.     ADAC, Njemačka

7.     RACE, Španjolska

8.     HAK, Hrvatska

9.     AMSM, Makedonija

10.   AMSS, Srbija

11.    UAMK, Češka Republika

12.    MAK, Mađarska

13.    BIHAMK, Bosna I Hercegovina

14.    LAS, Litva

15.    AL, Finska

16.    KTA, Kosovo