Policijska akcija usredotočena na štetnost korištenja mobitela tijekom vožnje

Objavljeno: 25.11.2016.

Provođenje pojačane kontrole korištenja mobitela i sigurnosnih pojaseva na stražnjim sjedalima automobila.

Pred nama je vrijeme kliskih kolnika, magle, poledice, a zatim i snijega, vrlo je važno da je sva pažnja vozača usmjerena na stanje i uvjete na kolniku, a ne na mobitele i ostala ometanja koja mogu ugroziti živote svih sudionika u prometu.

Smisao i zadatak tehnologije i njezinog napretka odnosi se na poboljšanje kvalitete života svima nama koji je koristimo. Tako je i s mobitelima koji su uvelike zavladali našom svakodnevicom. Njihova primarna zadaća, olakšati komunikaciju s najdražima, kao i s poslovnim partnerima, sada je potpuno izokrenuta i u određenim trenucima mogu nam ugroziti život što se osobito može vidjeti u prometu. Zbog mobitela u rukama, mnogi su izgubili svoje najdraže.

U srpnju, 2016. godine HAK je predstavio rezultate istraživanja o korištenju mobitela u vožnji. Riječ je o projektu „Pravilo 7“ koji je sufinancirala svjetska automobilistička organizacija FIA. Tada je u internetskoj anketi postavljeno pitanje je li opasno korištenje mobitela u vožnji, a gotovo svi ispitani (96,3%) odgovorili su pozitivno. Iako smo svi svjesni opasnosti kojoj se izlažemo u trenutku kad uzimamo mobitel dok vozimo, oko 93% vozača priznalo je kako ga koriste dok su sami u vozilu. Više o projektu i njegovim rezultatima možete pronaći ovdje.

Tijekom prošlog tjedna u Zagrebu je održan kongres TISPOL-a, Mreže europskih prometnih policija, gdje je zaključeno kako distrakcija, uz alkohol, brzinu i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti, postaje glavni razlog za najteža stradavanja u cestovnom prometu, pritom se istaknulo da je mobitel glavni predstavnik koji ometa pažnju vozača i ugrožava njegov život, kao i svih ostalih sudionika u prometu. Naravno, mobitel, i kada ne treba, često koriste i pješaci, ali i vozači bicikala.

Kako bi se broj stradalih na našim prometnicama smanjio, policija će u narednom razdoblju provoditi niz preventivnih aktivnosti s ciljem ukazivanja građanima na potrebu izbjegavanja svega što im može skrenuti pažnju sa sudjelovanja u prometu, ali isto tako i sankcionirati nepropisno korištenje mobilnih telefona. Osim sankcioniranja korištenja mobitela u prometu, kontrolirat će se i korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima, osobito na stražnjim sjedalima.

Više o akciji kojoj je zadaća osvijestiti štetnost distrakcija u prometu i smanjiti broj stradalih možete pronaći na internetskim stranicama  MUP-a- Bez usredotočenosti nema sigurnog prometa.

 

 

Sretan put i sigurnu vožnju želim vam

Informativni centar Hrvatskog autokluba