Snaga tradicije

Svečana sjednica Skupštine HAK-a – dodjela nagrada i priznanja

Objavljeno: 9.12.2016.

U sjedištu HAK-a u Zagrebu, 8. prosinca 2016. održana je Svečana sjednica Skupštine Hrvatskog autokluba prilikom koje je tradicionalno odano priznanje zaslužnim djelatnicima, autoklubovima, državnim tijelima i institucijama koji su se istaknuli u prometnoj preventivi, odnosno praćenju HAK-a u njegovim aktivnostima. U ime ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i ravnatelja policije Zvonimira Vnučeca nazočio je njihov izaslanik Josip Bukvić, a uz njega su HAK-ovu proslavu uveličali ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković i predsjednik Hrvatskog crvenog križa Josip Jelić te brojni predstavnici tvrtki s kojima HAK surađuje i autoklubova.

Skupština je započela intoniranjem hrvatske himne, a nakon toga su svi okupljeni imali prigodu vidjeti kratki dokumentarno-igrani film snimljen povodom 110 godina HAK-a.

Potom se svima obratio predsjednik HAK-a Slavko Tušek:

- Ova obljetnica za nas ne predstavlja samo brojanje ili zbrajanje godina, nego predstavlja veličanje tradicije i postojanja, kao i iskaz iskrenog spomena i zahvale onima kojih više nema ili onih koji su bili prije nas. Onih koju su nama utrli put te svojim radom i zalaganjem postavili temelje i tijekom godina održali ono čemu mi danas dugujemo zahvalu i priznanje. Obljetnica predstavlja pogled u prošlost, ona je slika sadašnjice, ali i projekcija onoga što želimo u budućnosti. Obljetnica može signalizirati i svojevrsnu prekretnicu u odnosima, željama i planovima, kao i potvrdu - opredjeljenje za nastavkom onoga što su započeli neki prije nas. Prvog lipnja 1906. godine, samo 20 godina od proizvodnje prvog automobila, u zagrebačkom hotelu Royal 14 vozača održali su osnivačku skupštinu Prvog hrvatskog automobilnog kluba. Osnovali su udrugu na čijim tradicijama HAK zasniva svoje postojanje i djelovanje s ciljem razvoja, zastupanja općeg dobra i zaštite interesa svih sudionika cestovnog prometa.

Predsjednik HAK-a potom je spomenuo aktualnu ulogu HAK-a u državi i međunarodnim organizacijama:

- HAK je međunarodno priznati član Svjetske automobilističke asocijacije (FIA-e) i drugih međunarodnih tijela u kojima ima zapaženu ulogu i zastupa vozače. Danas je HAK moderna i jedinstvena nacionalna udruga, koja na učinkovit način ostvaruje interese našeg društva i svojih članova. S neskrivenim zadovoljstvom moram istaknuti naših više od 203.000 članova. HAK je ujedno i vrlo značajan partner našoj državi u obavljanju poslova javnih ovlasti te je u svim svojim djelatnostima učinio snažne iskorake.

HAK snažno raste, raste broj članova, ali investirana su i velika sredstva u moderniziranje osnovnih djelatnosti. 

- Jedan od čvrstih temelja opstojnosti našega HAK-a su uvijek bili ljudi - članovi, zaposlenici, članovi Upravnog odbora i Skupštine te partneri i prijatelji bez kojih HAK ne bi funkcionirao. 

Predsjednik HAK-a Slavko Tušek istaknuo je još jednu važnu ulogu naše udruge - onu koja je temeljito posvećena sigurnosti prometa. Istaknuo je HAK-ovu brigu o smanjenju stradavanja na prometnicama, naše brojne prometno-preventivne akcije. Zaključio je:

- Što želimo u budućnosti? Kao i tijekom naše stogodišnje povijesti, sustavno ćemo se prilagođavati novim uvjetima, odnosima i zahtjevima u društvu, kao i novim potrebama naših članova.

Nakon govora predsjednika HAK-a Slavka Tušeka predstavljena je monografija izrađena povodom 110 godina naše udruge. Autor i urednik monografije je pomoćnik glavnog tajnika HAK-a Igor Šiško, a njezin naziv je HAK - 110 godina s vama (posebno ćemo predstaviti monografiju u sljedećem broju Revije HAK). U monografiji su opisani svi važniji događaji koji su obilježili Hrvatski autoklub, od početaka pa sve do posljednjih zbivanja. 

Potom je uslijedilo uručivanje priznanja Hrvatskog autokluba. Među ostalim, izaslanik ministra Vlahe Orepića primio je priznanje MUP-u za dugogodišnju uspješnu suradnju na podizanju sigurnosti cestovnog prometa. Za kraj, u ime svih koji su dobili priznanja, Skupštini se obratio bivši predsjednik HAK-a Antun Vujić:

- Iznimno mi je drago što sam jedan mali dio sebe dao u ono što je danas HAK. Sjećam se da smo 2000. godine govorili o 100.000 članova, a sad smo premašili broj 200.000, što je odličan rezultat. Gdje ćemo li se tek zaustaviti? Impresionira širina djelatnosti kojima se kvalitetno bavi HAK. Nema mnogo udruga koje su opstale dulje od jednog stoljeća i koje se tako razvijaju te zato HAK zaslužuje sve pohvale.

Priznanja zaslužnim institucijama i državnim tijelima:

  • Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske
  • Ministarstvo unutarnjih poslova - Ravnateljstvo policije
  • Agencija za odgoj i obrazovanje
  • Hrvatski crveni križ

Priznanja zaslužnim partnerima Hrvatskog autokluba:

  • Hrvatska radio televizija Hrvatski radio Drugi program
  • Centar za vozila Hrvatske d.d.
  • Erste Card Club d.o.o.
  • Auto Hrvatska d.d.

Priznanja zaslužnim pojedincima iz Hrvatskog autokluba za dugogodišnji osobni doprinos radu i razvoju Hrvatskog autokluba i udruženih autoklubova:

  • Antun Vujić (predsjednik HAK-a 2000.-2004.)
  • Marijan Ćurković (predsjednik HAK-a 1996.-1997.)
  • Ivo Bikić (predsjednik HAK-a 2004.-2012.)
  • Slavko Tušek (predsjednik HAK-a 2012.- )
  • Zvonko Šmuk (glavni tajnik HAK-a 2010.- )

Priznanja zaslužnim udruženim autoklubovima za dugogodišnji doprinos uspješnom radu i razvoju Hrvatskog autokluba:

AK Siget, AK Varaždin, AK Split, AK Karlovac, AK Marsonia Slavonski Brod, AK Pula - Rovinj, AK Koprivnica, AMK Križevci, AK Pazin, AMK Slavonac Osijek

Nagrade udruženim autoklubovima koji 2016. obilježavaju svoj jubilej:

AK Vinkovci (osnovan 1926.), AK Zadar (1946.), AK Rijeka (1946.), AK Končar Zagreb (1946.), AK Požega (1946.), AK Daruvar (1946.), AK Duga Resa (1946.), AK Opatija (1946.), AK Varteks (1946.), AMK Oroslavje (1946.), AK INA Delta Zagreb (1966.)

Priznanja zaslužnim pojedincima iz Stručne službe Hrvatskog autokluba:

Držislav Šojat (posthumno), Anđelko Tretinjak, Mirjana Tušek, Irena Belamarić, Dubravko Podvezanec, Darko Ćato i Vesna Javor