Održana redovna sjednica Skupštine Hrvatskog autokluba

Objavljeno: 7.4.2017.

U prostorijama Hrvatskog autokluba u Aveniji Dubrovnik 44  u Zagrebu 7. travnja 2017. održana je redovna sjednica Skupštine Hrvatskog autokluba uz nazočnost 48 članova Skupštine.

Sjednicu je otvorio predsjednik HAK-a Slavko Tušek, a tom prigodom usvojeni su i svi ključni operativni dokumenti HAK-a. Jedan od njih je Izvješće o izvršenju programa rada Hrvatskog autokluba za 2016. o kojem je govorio glavni tajnik HAK-a Zvonko Šmuk.

- Prošla godina protekla je u znaku proslave 110-godišnjice HAK-a, središnje svečanosti i dodjele priznanja. Također, to je i godina koju smo završili s više od 200.000 članova – rekao je Zvonko Šmuk.

HAK je trenutačno na više od 210.000 članova, a uvođenje Obiteljskog članstva pun je pogodak, jer je u njemu na kraju 2016. bilo učlanjeno 31.000 članova. Više od 70 posto članova učlanjeno je u temeljne autoklubove, 17,7 posto učlanjeno je izravno u HAK, a ostali su učlanjeni u lokalne autoklubove.

Prometno-preventivne akcije Hrvatskog autokluba opet su premrežile cijelu državu, a treba istaknuti Klik – sigurnosni pojas, akciju za srednjoškolce koju je prošlo 4.071 tinejdžera, te akciju Vidi i klikni za vrtićku djecu i prvoškolce, s ukupno 5.514 djece koja su sudjelovala u tom programu.

Glavni tajnik HAK-a Zvonko Šmuk naglasio je rast u sustavu tehničke pomoći, odnosno porast intervencija u 2016. u odnosu na 2015. od značajnih 8,4 posto. Također, jedna od članskih pogodnosti, kontrolni pregledi vozila i zamjena guma rastu gotovo 50 posto u 2016. godini u odnosu na godinu prije.

Informativni centar je i dalje srce Hrvatskog autokluba, izvještaji o stanju prometu distribuiraju se medijima, internetskim stranicama HAK-a, direktno – telefonskim kontaktom, a HAK radi i na novoj usluzi, da se na karte u interaktivnom obliku (karte na internetskim stranicama, aplikaciji, navigacijama…) u realnom vremenu prikažu sva ograničenja u prometu zbog radova, vremenskih neprilika, prometnih nesreća…

Skupština HAK-a usvojila je sve izvještaje, kao i onaj o radu Nadzornog odbora. Također, Skupština HAK-a usvojila je i odluku o prodaji nekretnine HAK-a na adresi Siget 17 Autoklubu Siget.

Na kraju je o trenutačnom stanju u HAK-u i uzbudljivim projektima u budućnosti govorio predsjednik Slavko Tušek. Napomenuo je da HAK ispituje sve mogućnosti participacije u sustavu Hitne medicinske helikopterske pomoći (HEMS), koja bi mogla bitno pridonijeti smanjenju broja stradalih na cestama, ali i pomoći u svim hitnim medicinskim situacijama na nepristupačnom području.

Osvrnuo se i na prošlogodišnju proslavu 110 godina HAK-a.

-  Došao nam je i predsjednik Svjetske automobilističke federacije Jean Todt i time nam ukazao veliku čast. Vrlo lijepo je govorio HAK-u, a javio nam se i nakon svečanosti te napomenuo da nam stoji na raspolaganju, osobito našim projektima smanjenja broja stradalih na prometnicama – istaknuo je predsjednik HAK-a i dodao:

-   Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb dodijelili su nam najviše priznanje za najbolju službu pomoći na cesti. Vrijedno je istaknuti da mi nigdje nismo aplicirali za to priznanje, već smo ga dobili isključivo na temelju naše stručnosti.

Nakon ovih pozitivnih brojki i projekata, pred HAK-om je uzbudljiva budućnost – u snaženju asocijacije, ali i izazovima koje bi moglo donijeti sudjelovanje u plemenitom projektu Hitne medicinske helikopterske pomoći.