Prometna prognoza za Uskrsni vikend od 14. do 17. travnja 2017. godine

Objavljeno: 11.4.2017.

Produženi, Uskrsni vikend i lijepo proljetno vrijeme, na naše će prometnice dovesti mnogobrojne vozače.

Već smo proteklog vikenda, zbog ranijeg početka praznika u nekim zapadnoeuropskim državama, bili svjedoci višesatnih čekanja i nepreglednih kolona vozila na dijelu graničnih prijelaza u RH. Najznačajnija čekanja bila su na Bregani, Maclju, Pasjaku, Rupi, Bajakovu…

Iznimno je važno istaknuti da zbog sustavnih graničnih kontrola koje su na graničnim prijelazima vozače upozoravamo da prije polaska na put provjere svoje dokumente, stanje u prometu na graničnim prijelazima (www.hak.hr), biraju manje granične prijelaze, izbjegavaju putovanje tijekom vikenda kad će zbog pojačanog prometa i gužve biti veće te da budu strpljivi i slijede upute granične policije.

Gužve na graničnim prijelazima, mnogim gradskim prometnicama, ali i glavnim cestovnim pravcima očekuju nas već tijekom četvrtka, 13. travnja, iako će glavnina gužve biti u petak, 14. travnja osobito u poslijepodnevnim satima i to na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, a posebice u Istri i Dalmaciji.

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet i moguća čekanja. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

Na Uskrskni ponedjeljak, 17. travnja, ponovno nas očekuju zastoji na graničnim prijelazima u smjeru Slovenije, na prijelazima sa Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Županja, Metković). Pojačan promet i gužve bit će izraženije sredinom i krajem dana zbog povratka prema svojim domovima.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana i dalje prema Sloveniji, ali i autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb prema unutrašnjosti. Na prilazima gradu Zagrebu, na naplatnim postajama Lučko i Zagreb-istok, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3), posebice krajem dana, moguće su gužve i kraća čekanja.


ZABRANE ZA TERETNA VOZILA

Zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5 t najviše dopuštene mase bit će u petak, 14. travnja i u subotu, 15. travnja od 15 do 23 sata, kao i na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu (DC8) cijelom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali. Sve detalje o zabranama kao i popis cesta na koje se zabrana odnosi možete naći ovdje.


SAVJETI

Hrvatski autoklub stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Naši mehaničari i vozači vučnih službi dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našoj internetskoj stranici (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, Android, iOS i Windows operativne sustave.