Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić posjetio HAK

Objavljeno: 20.4.2017.

Hrvatski autoklub posjetili su 19. travnja ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i glavni ravnatelj policije Marko Srdarević. Ministar je u HAK došao na poziv predsjednika naše udruge Slavka Tušeka.
 
U prvom dijelu posjeta ministar i ravnatelj policije održali su sastanak s čelnicima HAK-a, predsjednikom Slavkom Tušekom, zamjenikom predsjednika Ivom Bikićem, glavnim tajnikom Zvonkom Šmukom te njegovim zamjenikom Željkom Mijatovićem. Gosti su upoznati s HAK-ovim aktivnostima, osobito brojnim prometno-preventivnim akcijama, kojima je trajno posvećen, a sve s ciljem smanjenja broja stradalih na hrvatskim cestama i poboljšanja prometne kulture. Također, ministar Vlaho Orepić i glavni ravnatelj policije Marko Srdarević upoznati su s poslovima koje HAK radi s naslova javnih ovlasti, odnosno visokim profesionalnim standardima koje ispunjavamo i kontinuirano unapređujemo. Razgovaralo se i o širenju zajedničkih aktivnosti s ciljem smanjenja broja stradalih na hrvatskim cestama. 
 
Nakon sastanka s čelnim ljudima HAK-a, gosti su obišli Kontaktni centar, srce našeg sustava pomoći na cesti i informacija u prometu. Tamo je ministra i ravnatelja policije o svim aktivnostima informirao voditelj službe pomoći na cesti Tomislav Pepelko. Naglasio je 24-satnu spremnost da se reagira u raznim prometnim situacijama, da se svim vozačima pruže brze informacije o stanju na cestama, ali i da se brzo i efikasno pomogne u slučaju kvara automobila. Informacije o stanju u prometu distribuiraju se brojnim platformama, od televizijskih kuća, radijskih stanica, internetskih stranica HAK-a, pa sve do HAK-ove aplikacije na pametnim telefonima. 
 
Za kraj, ministar Vlaho Orepić i ravnatelj policije Marko Srdarević obišli su učionicu za polaganje vozačkog ispita iz predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila, koje HAK provodi u kompjuteriziranim učionicama na 24 lokacije u Hrvatskoj. O modernizaciji i visokim standardima govorio je rukovoditelj Sektora za vozače Sinan Alispahić. Ovako definiran sustav ima veliku ulogu u smanjenju broja stradalih na cestama. Ministar Vlaho Orepić isprobao je i novi simulator vožnje, koji će biti od velike pomoći mladim vozačima u edukaciji o specifičnim uvjetima i opasnostima koje se mogu pojaviti na cestama.