U Zadru održano 25. Državno natjecanje Sigurno u prometu

Objavljeno: 29.5.2017.

Državno natjecanje učenica i učenika petih i šestih razreda u poznavanju prometnih propisa i vještina, pod nazivom „Sigurno u prometu 2017.“ održano je u Zadru od 23. do 25. svibnja 2017.

Ovogodišnje natjecanje bilo je jubilarno, 25. po redu, a o održano je u Osnovnoj školi „Zadarski otoci“, u organizaciji Hrvatskog autokluba, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje, te uz podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Zadar.

Najbolje ekipe iz svih županija i Grada Zagreba, po dvije djevojčice i dva dječaka, njih ukupno 84, odmjerilo je znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa te vještine upravljanja biciklom na posebno uređenom prometnom poligonu.

Radi se o učenicima i učenicama koje su se znanjem i vještinama u snalaženju u prometu iskazali na zahtjevnim školskim i županijskim natjecanjima, koja su održana tijekom travnja i svibnja.

Na svim razinama natjecanja ukupno je sudjelovalo 3.475 djece petih i šestih razreda, od čega 1.807 dječaka i 1.668 djevojčica. Sudjelovalo je i 255 mentora iz 251 naše osnovne škole.

Prometno edukativnu akciju „Sigurno u prometu“ otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba g, Slavko Tušek. Predsjednik Hrvatskog autokluba tom je prilikom prisutne podsjetio na prvu akciju, održanu 1993., koju su organizirala tri autokluba – Autoklub Siget, Autoklub Pula-Rovinj i Autoklub Varaždin. G. Tušek naglasio je važnost prometne edukacije najmlađih, koji su najugroženija skupina sudionika prometa, kazavši kako je tijekom proteklih 25 godina HAK nastojao obuhvatiti što više djece i tako izravno raditi na njihovoj sigurnosti u cestovnom prometu.

Među uzvanicima na otvaranju natjecanja u Zadru bili su tajnik Autokluba Zadar g. Dinko Brkić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje gđa. Viktorija Hržica, ravnatelj Osnovne škole „Zadarski otoci“ g. Davor Barić, predstavnik Policijske uprave Zadarske g. Božidar Budiša i drugi.

Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja među djevojčicama su Marija Švaljek, učenica OŠ Sveti Križ Začretje iz Krapinsko-zagorske županije i Frida Horvat, učenica OŠ Strahoninec iz Međimurske županije. Među dječacima to su Alen Jurina, učenik OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice, iz Krapinsko-zagorske županije i Lovro Smičić, učenik OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Starog Petrovog Sela, iz Brodsko-posavske županije.

Pobjednici natjecanja, dvije djevojčice i dva dječaka, čine ekipu Hrvatskog autokluba i predstavljat će našu zemlju na europskom natjecanju koje će se održati sredinom rujna 2017. u Albaniji.

Treće mjesto osvojili su Nika Mihin, učenica OŠ Strahoninec iz Varaždinske županije i Vinko Bulum, učenik OŠ Hvar, iz Splitsko-dalmatinske županije.

Ekipno, prema broju bodova najbolji rezultat ostvarila je ekipa Koprivničko-križevačke županije, druga je bila ekipa Međimurske županije a treća ekipa Krapinsko-zagorske županije.

Tijekom natjecanja sudionici su na zadarskom Forumu sudjelovali u novom, praktičnom elementu koji ovog puta nije bio bodovan za natjecanje, nazvanom „Labirint života“, koji simulira realne prometne situacije za bicikliste.

Za sudionike i njihove mentore organiziran je izlet brodom iz Turističkog naselja Zaton u Zadar, te obilazak Zadra. Tijekom izleta naš poznati fotograf g. Šime Strikoman snimio je Milenijsku fotografiju u čast 25 godina održavanja natjecanja „Sigurno u prometu“.