Prometna prognoza za Tijelovo 15. – 18. lipnja 2017. godine

Objavljeno: 14.6.2017.

Sa završetkom školske godine, 14. lipnja počinju praznici i odmor za mnogobrojne školarce, pa će veliki broj građana Republike Hrvatske, ali i mnogi turisti iz europskih država spojiti blagdan Tijelova s vikendom koji je pred nama.

Iako je sredina lipnja, turistička sezona već je započela, što pokazuje veliki broj turista koji se već sad odmaraju u turističkim središtima na Jadranu.

PROMETNA PROGNOZA

Jačanje prometa bit će u srijedu, 14. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama. U popodnevnim satima promet će jačati na važnijim cestovnim pravcima, osobito na A1 Zagreb-Split-Dubrovnik i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, te na A3 Bregana-Zagreb-Lipovac u smjeru istoka i graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, na graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija ) te na Istarskom ipsilonu.

Zbog povremenih, ciljanih graničnih kontrola kad je pojačan promet moguća su duža čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH, Srbijom i Mađarskom. Sve vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.

Osim srijede, 14. lipnja pojačanog prometa bit će tijekom poslijepodneva u petak, 16. lipnja i tijekom subote, 17. lipnja.
U nedjelju, 18. lipnja očekujemo veći broj vozila u smjeru unutrašnjosti, a najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac i na Istarskom ipsilonu.

Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…). Gužvi će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8), na Krku i Krčkom mostu u blizini turističkih središta na obali, te u trajektnim pristaništima i lukama.

Zbog pojačanog prometa, zastoja će biti na autocestama A2 Zagreb-Macelj između čvorova Jankomir i Zaprešić i na A4 Goričan-Zagreb na čvoru Kraljevečki Novaki gdje se vozi suženim kolnikom.

Zatvorene su državne ceste kroz Lučko (DC1) i Posedarje (DC8 – Jadranska magistrala) te se vozi obilaznim pravcima.

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Zbog blagdana Tijelova zabrana vrijedi u utorak, 14. lipnja od 15 do 23 sata te na blagdan u srijedu, 15. lipnja od 14 do 23 sata.

Od predstojećeg vikenda 17. i 18. lipnja, uvode se ljetne zabrane za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5t koje će biti subotom od 4:00 do 14:00 sati i nedjeljom od 12:00 do 23:00 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2017. godinu.

SAVJETI HAK-a

Zbog sustavnih pregleda na graničnim prijelazima, tijekom blagdana Tijelova mogu se očekivati duža čekanja. Kako bismo izbjegli neugodnosti i probleme na granicama savjetujemo sljedeće:

  • provjerite sve dokumente, osobito ukoliko su tijekom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni.
  • provjerite vrijede li vam putni dokumenti (osobna iskaznica ili putovnica)
  • prije putovanja provjerite stanje na graničnim prijelazima (www.hak.hr)
  • izaberite granične prijelaze na kojima je manja gužva ili putujte u vrijeme kad se ne očekuje gužva
  • izbjegavajte putovanje tijekom vikenda
  • budite strpljivi i slijedite upute granične policije
     

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana.

Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar 
Hrvatskog autokluba!