Prometna prognoza za prvi vikend u srpnju 30. lipanj - 02. srpanj 2017. godine

Objavljeno: 29.6.2017.

PROMETNA PROGNOZA

Prvi vikend u srpnju, donosi nam nove gužve na naše prometnice, srpanj i kolovoz mjeseci kad se je na našim prometnicama velik broj turista koji će svoj odmor provesti u našoj državi ili prolaze kroz Hrvatsku kako bi došli do svojih ljetnih odredišta.

Najčešće se putuje vikendima, od petka u popodnevnim satima do nedjelje u večernjim satima, ali se mijenjaju navike putovanja, kako bi se izbjegle velike gužve koje su uobičajene vikendima, pa mnogi za svoje putovanje biraju dane u tjednu, a osobito ponedjeljak.

Najveći priljev vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se u petak, 30. lipnja, u poslijepodnevnim satima, u subotu, 01. srpnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima (od 6 – 12 sati), te tijekom nedjelje, 02. srpnja, tijekom cijelog dana. Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske, Slovačka, Češka i dio Njemačke) počinju ljetni praznici, a dio turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Najgušći promet očekuje se:

  • na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
  • na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);
  • na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija)
  • u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu.
  • u turističkim središtima na našoj obali. 

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 01. srpnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 02. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2017. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

Vrijeme će nam tijekom predstojećih dana (izvor DHMZ) biti sklonije nego proteklog vikenda kada su bile visoke temperature i olujno nevrijeme koje je dovelo do velikih problema tijekom nedjelje u povratku s odmora.

Dugotrajna putovanja osobito teško padaju maloj djeci, starijim ljudima, kroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima koji na put kreću nakon cijelog dana kojeg su proveli u uredu. Vrlo je važno odmarati se tijekom vožnje, najbolje svakih 2 sata. Na autocestama je dovoljno odmorišta s ili bez popratnih sadržaja na kojima možemo protegnuti noge, udahnuti svježeg zraka i osvježiti se.

Ukoliko putujemo s kućnim ljubimcem, najčešće je riječ o psu, važno je da se češće zaustavljamo, kako bi se pas prošetao i popio vode. Uz sebe uvijek moramo imati papirnate ručnike ili vlažne maramice jer je prioritet da iza sebe ostavimo čisti okoliš. Nemojte hraniti psa tijekom vožnje i nikako ga ne ostavljajte samog, zaključanog u vozilu jer temperatura unutar vozila nakon 10 minuta može biti pogubna za kućnog ljubimca kao što se to može vidjeti na slici koju su pripremili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub