Ako imaju kvar na autocestama, članovi Hrvatskog autokluba moraju samostalno nazvati Kontaktni centar Hrvatskog autokluba i zatražiti uslugu pomoći na cesti

Samo pozivom na 1987 do pomoći na autocesti!

Objavljeno: 26.7.2017.

U posljednje vrijeme nekolicina naših članova postavila nam je upite o problemu koji su imali prilikom kvara na vozilu ili prometne nesreće na autocestama u Republici Hrvatskoj.

Problem je u tome što djelatnici održavanja autocesta tvrde da oni moraju za pomoć na cesti pozvati ugovornog partnera autocesta (a ne HAK) radi pružanja usluge.

Ovim putem napominjemo svim našim članovima da je (sukladno Pravilima njihovih članskih modela koja su dostavljena članovima uz člansku iskaznicu, odnosno dostupna su na mrežnoj stranici Hrvatskog autokluba www.hak.hr) osnovni uvjet za ostvarivanje članske pogodnosti pomoći na cesti poziv na jedinstveni telefonski broj 1987 i nazočnost kraj vozila u trenutku pružanja članske pogodnosti.Ovi uvjeti odnose se na to ako vam zatreba pomoć povodom kvara na vozilu ili u slučaju prometne nesreće na svim cestama u Republici Hrvatskoj, pa i na autocestama.

Naime, na hrvatskim autocestama se, radi osiguravanja prohodnosti, primjenjuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama (članak 180.) prema kojem je vozač, odnosno vlasnik vozila dužan vozilo koje je zbog prometne nesreće ili kvara onesposobljeno za daljnje kretanje na cestiukloniti s kolnika nakon što to naredi, odnosno dopusti ovlaštena osoba koja obavlja očevid.  

U slučaju da vozač, odnosno vlasnik vozila ne postupi kako je prethodno navedeno, ovlaštena osoba (služba održavanja, predstavnik policije) koja se zatekne na mjestu nesreće ili na mjestu gdje se nalazi neispravno vozilo organizirat će uklanjanje vozila s kolnika. Dakle, iz navedenog je jasno da članovi Hrvatskog autokluba moraju samostalno nazvati Kontaktni centar Hrvatskog autokluba na telefonski broj 1987 i zatražiti uslugu pomoći na cesti.

Ako to ne učine, Hrvatski autoklub, prema Pravilima članskih modela, neće im moći pružiti odgovarajuću uslugu, a prema tome ni priznati troškove drugog pružatelja usluge tehničke pomoći na cesti kojeg će pozvati ovlaštena osoba službe održavanja autoceste ili predstavnik policije. Izuzetno, ako je zbog prometne nesreće član Hrvatskog autokluba prevezen u bolnicu i zbog toga nije bio u mogućnosti pozvati Kontaktni centar Hrvatskog autokluba, trošak uklanjanja njegova vozila moći će član naknadno refundirati od Hrvatskog autokluba.

U slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima, članovi mogu radnim danom kontaktirati Korisničku podršku Hrvatskog autokluba na telefonski broj 0800 9987, gdje naši operateri daju potrebne, točne i precizne informacije na upite članova.