Prometna prognoza 11.-15. kolovoza 2017.

Objavljeno: 10.8.2017.

Na kraju ovog drugog vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza koji se tradicionalno obilježava u većini europskih država, budući da je blagdan u utorak, zasigurno će mnogi iskoristiti produženi vikend i otputovati na kraći odmor.

Također, vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.


PROMETNA PROGNOZA

Jačanje prometa u smjeru mora, očekujemo u petak, 11. kolovoza, kad će dio građana, nakon kraja radnog vremena krenuti kako bi izbjegli subotnje gužve.

Ove nas subote, 12. kolovoza očekuje podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje. Mnogo vozila naći će se na naplati Lučko na autocesti A1/A6 gdje će biti najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 6 do 13 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 10 do 18 sati.

Značajne gužve tijekom cijelog dana bit će također:  

 • na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u oba smjera;
 • na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj;
 • na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija,
 • na A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane i na A4 Zagreb-Goričan u smjeru Mađarske;
 • duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta i na Krčkom mostu;
 • u trajektnim pristaništima i lukama Zadar i Split


Promet na većini graničnih prijelaza bit će gust, a osobito:

 • sa Slovenijom – Macelj, Rupa, Kaštel i Plovanija,
 • sa Srbijom – Tovarnik i Bajakovo,
 • s Bosnom i Hercegovinom – Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Ličko Petrovo Selo


Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati. 

U nedjelju, 13. kolovoza i ponedjeljak, 14. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

U utorak, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, tijekom noći i jutra očekujemo veliki broj hodočasnika pješaka koji će se uputiti prema marijanskim svetištima u Hrvatskoj u kojima tijekom dana očekujemo gužve i pojačan promet. Prilikom hodanja uz rub kolnika, hodočasnicima savjetujemo da na sebi imaju reflektirajuće prsluke i slično, kako bi ih vozači što lakše mogli uočiti.

U popodnevnim satima gustog prometa bit će ponovno na većini glavnih cestovnih pravaca, osobito u smjeru unutrašnjosti. Čekanja će ponovno biti na autocesti A1/A6 na naplati Lučko na izlasku prema Zagrebu, na autocesti A2 Zagreb-Macelj na naplati Trakošćan, prema graničnom prijelazu Macelj.


ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Tijekom vikenda, ali i zbog blagdana Velike Gospe, zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će:

 • subota, 12. kolovoza – od 4 do 14 sati;
 • nedjelja, 13. kolovoza – od 12 do 23 sata;
 • ponedjeljak, 14. kolovoza – od 15 do 23 sata i
 • utorak, 15. kolovoza – od 14 do 23 sata.


Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)... Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a (http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine (NN 145/2008), u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa.

 

SAVJETI

Prema prognozi DHMZ-a i HRT-a pred nama su dani visokih temperatura, ali i naglih promjena vremena i obilnih padalina zbog čega će tijekom vikenda, osobito subote biti otežan promet na pojedinim cestama.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT.

U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

 

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba!