Prometna prognoza za Uskrsni vikend od 30. ožujka do 02. travnja 2018. godine

Objavljeno: 28.3.2018.

PROMETNA PROGNOZA

Uskrsni vikend na naše prometnice dovesti će mnogobrojne vozače. Već smo proteklog vikenda, zbog ranijeg početka praznika u nekim zapadnoeuropskim državama, bili svjedoci čekanja na dijelu graničnih prijelaza u RH.

Gužve na graničnim prijelazima, mnogim gradskim prometnicama, ali i glavnim cestovnim pravcima očekuju nas već tijekom četvrtka, 29. ožujka, iako će glavnina gužve biti u petak, 30. ožujka osobito u poslijepodnevnim satima i to na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, a posebice u Istri i Dalmaciji.

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet i moguća čekanja. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

Na Uskrsni ponedjeljak, 02. travnja, ponovno nas očekuju zastoji na graničnim prijelazima u smjeru Slovenije, na prijelazima sa Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Županja, Metković). Pojačan promet i gužve bit će izraženije sredinom i krajem dana zbog povratka prema svojim domovima.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana i dalje prema Sloveniji, ali i autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb prema unutrašnjosti. Na prilazima gradu Zagrebu, na naplatnim postajama Lučko i Zagreb-istok, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3), posebice krajem dana, moguće su gužve i kraća čekanja.

Kako bi informiranje o stanju u prometu bilo što kvalitetnije i brže, Hrvatski autoklub tijekom prošle godine i početkom ove, postavio je nove kamere na graničnim prijelazima sa Srbijom (Tovarnik, Ilok, Erdut) i BIH (Kamensko, Aržano, Metković), u trajektnim pristaništima na Hvaru (Stari Grad i Sućuraj), Pelješcu (Trpanj i Prapratno), te u Pločama i Drveniku. Osim vlastitih s kamera, Hrvatski autoklub prenosi snimke s kamera koje su u vlasništvu bosanskohercegovačkog autokluba BIHAMK s lokacija na graničnim prijelazima: Županja/Orašje, Slavonski Brod/Bosanski Brod, Stara Gradiška/Bosanska Gradiška, Maljevac/Velika Kladuša, Ličko Petrovo Selo/Izačić, Kamensko/Kamensko, Aržano/Prisika, Mali Prolog/Crveni Grm, Metković/Doljani i Gornji Brgat/Ivanica. Sve novopostavljene kamere možete naći na stranicama Hrvatskog autokluba.                                  

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA

Zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5 t najviše dopuštene mase bit će u petak, 30. ožujka i u subotu, 31. ožujka od 15 do 23 sata, kao i na Uskrsni ponedjeljak, 02. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu (DC8) cijelom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali. Sve detalje o zabranama kao i popis cesta na koje se zabrana odnosi možete naći ovdje.

 

SAVJETI

Hrvatski autoklub stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Naši mehaničari i vozači vučnih službi dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na internetskoj stranici (www.hak.hr), Facebook stranici i u aplikaciji za pametne telefona, Android, iOS i Windows operativne sustave.

 

Sretne Uskrsne blagdane želi Vam Hrvatski autoklub