Prometna prognoza za Tijelovo 30. svibnja - 3. lipnja 2018. godine

Objavljeno: 30.5.2018.

PROMETNA PROGNOZA

            Kraj svibnja ove godine podudara se s blagdanom Tijelova, a budući da je blagdan u četvrtak, 31. svibnja, mnogi će iskoristiti priliku i spojiti nekoliko dana odmora. Kako se ovaj blagdan slavi u mnogim europskim državama, očekuje se veliki broj turista iz europskih država koji će se odlučiti odmoriti u jednom od turističkih središta na Jadranu.

Jačanje prometa bit će u srijedu, 30. svibnja, tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama. U popodnevnim satima promet će jačati na važnijim cestovnim pravcima. Osim srijede, 30. svibnja, pojačanog prometa bit će tijekom poslijepodneva u petak, 01. lipnja i subotu, 02. lipnja.

U nedjelju, 03. lipnja očekujemo veći broj vozila u smjeru unutrašnjosti već od ranih poslijepodnevnih sati.

Upravo zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno nedjelju navečer, nego nedjelju prijepodne. Osim toga, važno je biti informiran. Sve informacije bit će objavljene na internetskoj stranici (www.hak.hr), u aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info), te putem radijskih emisija.

Dionice gdje su gužve najčešće:

  • A1 Zagreb-Split-Dubrovnik i A6 Rijeka-Zagreb, a poglavito na naplatnoj postaji u Lučkom;
  • na A3 Bregana-Zagreb-Lipovac uz moguće zastoje na naplatnoj postaji Zagreb-Istok;
  • na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija);
  • na Istarskom ipsilonu (A8 i A9) – tijekom nedjelje u popodnevnim satima prema Sloveniji;
  • Jadranskoj magistrali (DC8), Ličkoj magistrali (DC1), te u blizini turističkih središta na Jadranu;
  • na Krku i Krčkom mostu, osobito u nedjelju kad je povratak s produženog vikenda;
  • u trajektnim pristaništima i lukama;
  • na dionicama gdje su u tijeku radovi.

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA

NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Zbog blagdana Tijelova, zabrana vrijedi u srijedu, 30. svibnja od 15 do 23 sata te na blagdan u četvrtak, 31. svibnja od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2018. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana, a sve informacije o stanju i prohodnosti cesta u RH možete dobiti i na naš telefon: 072 777 777.

 

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.