U Rovinju održano 26. Državno natjecanje "Sigurno u prometu"

Objavljeno: 30.5.2018.

Državno natjecanje „Sigurno u prometu 2018.“, u kojem se učenice i učenici petih i šestih razreda natječu u poznavanju prometnih propisa i vještina, održano je u Rovinju od 22. do 25. svibnja 2018.

Natjecanje, 26. po redu, održano je u organizaciji Hrvatskog autokluba, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje te uz podršku Nacionalnoj programa sigurnosti cestovnog prometa. Natjecanje je održano u Osnovnoj školi „Juraj Dobrila“ a domaćin i suorganizator bio je Autoklub Pula-Rovinj.

Po dvije djevojčice i dva dječaka činili su najbolje ekipe iz svih županija i Grada Zagreba. Njih ukupno 84 prvog dana natjecanja, 23. svibnja, odmjerilo je znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa te, po prvi puta u bodovanje natjecanja uvedenom, novom, praktičnom elementu. On je nazvan „Labirint života“ i simulira realne prometne situacije s kojima se biciklisti susreću na cesti te kombinira poznavanje prometnih pravila i propisa sa vještinom upravljanja biciklom. Drugog dana natjecanja, 24. svibnja, nakon svečanog otvorenja, provedeno je natjecanje u vještinama upravljanja biciklom na tri pozicije prometnog poligona.

Učenice i učenici svoje su znanje i vještine u snalaženju u cestovnom prometu prethodno iskazali na školskim i županijskim natjecanjima, koja su održana širom Republike Hrvatske tijekom travnja i svibnja. Na svim je razinama natjecanja sudjelovalo ukupno 3.294 djece, od čega 1.799 dječaka i 1.495 djevojčica. Sudjelovalo je i 260 učitelja-mentora iz 253 osnovne škole.

Državno natjecanje „Sigurno u prometu“ otvorio je predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek. „HAK kao neprofitna udruga građana nesebično ulaže svoje resurse u provedbu ovog natjecanja. Pobjednike Državnog natjecanja, dvije djevojčice i dva dječaka, kao i svake godine dosad, HAK vodi na europsko natjecanje kao predstavnike Republike Hrvatske. Ono će se početkom rujna ove godine održati u Mađarskoj“ rekao je predsjednik HAK-a g. Tušek te dodao: „Natjecanjem danas, u 2018. godini, kao i na početku 1992. godine, želimo utjecati na smanjivanje broja stradale djece u cestovnom prometu.“

Na svečanom otvaranju natjecanja nazočnima su se obratili i tajnik Autokluba Pula-Rovinj g. Ljubomir Cerovac, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje gđa. Viktorija Vranešić, predstavnik Županije istarske i Gradskog vijeća Grada Rovinja g. Valerio Drandić, načelnik Policijske uprave Istarske g. Mladen Blašković i ravnatelj Osnovne škole „Juraj Dobrila“ g. Marin Mihovilović.

Zbrojem teorijskog i praktičnog dijela natjecanja dobili smo i pobjednike akcije Sigurno u prometu 2018. Najbolje djevojčice su Petra Luketić, Ema Cindrić i Kristina Sardelić dok su najbolji dječaci Petar Banjak, Martin Grgić i Dominik Mihaljinec. U ekipnom dijelu pobjednici su predstavnici Brodsko-posavske županije, drugi su bili predstavnici Krapinsko-zagorske županije, a treći predstavnici Grada Zagreba.

Tijekom trajanja natjecanja, sudionici su sudjelovali i u organiziranom izletu brodom s prozirnim dnom, koji je obišao rovinjski akvatorij.