Prometna prognoza za praznički, produženi vikend 22.-25. lipnja

Objavljeno: 20.6.2018.

PROMETNA PROGNOZA

Pred nama je pretposljednji vikend u lipnju, produženi vikend s dva državna praznika. U petak, 22. lipnja je Dan antifašističke borbe, a u ponedjeljak, 25. lipnja Dan državnosti zbog čega će mnogi otputovati na kraći odmor. Naši će građani putovati već u četvrtak, 21. lipnja, kada se očekuje jačanje prometa uz povremene zastoje, tijekom prijepodneva u gradovima i na prigradskim cestama, a u ranim poslijepodnevnim satima na autocestama i važnijim državnim cestama.

Gužve se očekuju i tijekom petka, 22. lipnja u popodnevnim satima, te tijekom subote, 23. lipnja u jutarnjim satima. Povratak prema unutrašnjosti, očekuje se tijekom nedjelje, 24. lipnja i ponedjeljka 25. lipnja uz gužve na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3).

U povratku čekanja će biti nagraničnimprijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…).

Gužvi će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8), na Krku i Krčkom mostu u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim pristaništima i lukama, te na ponekim dionicama gdje su u tijeku radovi kojih zbog početka ljetne sezone ima sve manje.

Osim spomenutih dionica na HAK-ovim internetskim stranicama možete pronaći Kartu najčešćih ljetnih gužvi na hrvatskim cestama kako biste bolje mogli isplanirati svoje putovanje i izbjeći ceste gdje se najčešće stvaraju gužve.

             

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Od 15. lipnja počele su vrijediti ljetne zabrane na našim prometnicama, a zbog praznika koji su pred nama Dana antifašističke borbe, 22. lipnja i Dana državnosti, 25. lipnja, zabrane su:

  • četvrtak, 21. lipnja od 15 do 23 sata,
  • petak, 22. lipnja od 14 do 23 sata, 
  • subota, 23. lipnja od 4 do 23 sata,
  • nedjelja, 24. lipnja od 12 do 23 sata i
  • ponedjeljak, 25. lipnja 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2018. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

Nažalost, prognostičari najavljuju vrlo loše vremenske uvjete za petak i subotu prijepodne. Brza i nagla promjena vremena, osobito na zapadu zemlje i sjevernom Jadranu dovest će do velikih poremećaja u redovnom odvijanju prometa, kako cestovnog tako i pomorskog. U cestovnom prometu najavljujemo ograničenja za pojedine skupine vozila, a u pomorskom mogući prekid trajektnih, katamaranskih i ostalih brodskih linija na tom području. Upravo zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta, savjetujemo vozačima da za put izaberu subotu, 23. lipnja, umjesto petka, 22. lipnja. 

Vrlo je važno pridržavati se sljedećih upozorenja:

  • dobro pripremiti vozilo za vožnju – Priprema vozila za ljeto;
  • uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova;
  • prije putovanja se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje);
  • dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a;
  • uživati u činjenici da putujete na odmor.

Zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno poslijepodnevne sate nego da na put, ukoliko je moguće, krenu prijepodne. Također važno je biti informiran. Sve informacije bit će objavljene na našoj internetskoj stranici, u aplikaciji za pametne telefone, te putem radijskih emisija.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana.

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub