Prometna prognoza za prvi vikend u srpnju 29. lipanj - 1. srpanj 2018. godine

Objavljeno: 28.6.2018.

PROMETNA PROGNOZA

Već je protekli vikend pokazao da je pred nama sezona koja će na naše prometnice dovesti vrlo velik broj turista, a prema podacima Hrvatske turističke zajednice na našoj se obali odmara već devet posto više turista nego u proteklom periodu iste godine. Prvi vikend u srpnju, donosi nam nove gužve na naše prometnice.

Najčešće se putuje vikendima, od petka u popodnevnim satima do nedjelje u večernjim satima, ali se mijenjaju navike putovanja, kako bi se izbjegle velike gužve koje su uobičajene vikendima, pa mnogi za svoje putovanje biraju dane u tjednu, a osobito ponedjeljak.

Najveći priljev vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se u petak, 29. lipnja, u poslijepodnevnim satima (od 14 do 20 sati), u subotu, 30. lipnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima (od 6 – 15 sati), te tijekom nedjelje, 01. srpnja, tijekom cijelog dana (najviše od 6 – 13 sati).

Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske i dio Njemačke) počinju školski praznici, a veliki broj turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Najgušći promet očekuje se:

  • na zagrebačkoj obilaznici(A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
  • na graničnim prijelazimasa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo, Tovarnik) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera); 
  • na Istarskom ipsilonu- prema GP-ima Kaštel i Plovanija i prema tunelu Učka;
  • u trajektnim pristaništimaprema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu;
  • u turističkim središtimana našoj obali.

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 30. lipnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 01. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2017. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

Kako bi pomogao svim vozačima koji ljetni odmor planiraju provesti izvan svojih domova, a da bi se što bolje pripremili za putovanje, Hrvatski autoklub već nekoliko godina priprema prometne kalendare koji se mogu pronaći na našim internetskim stranicama. U njima se može vidjeti kada se očekuju najveće gužve na našim prometnicama. Tih se datuma ne preporuča putovati, nego savjetujemo, ukoliko je to moguće, da izaberu dan u tjednu kada će gužve biti nešto manje.

Osim prometnih kalendara, prošle godine smo objavili Kartu mjesta gdje su najčešće ljetne gužve zbog što jednostavnijeg i boljeg izbora ceste kojom će doći do svojih ljetnih odredišta. 

Dugotrajna putovanja osobito teško padaju maloj djeci, starijim ljudima, kroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima koji na put kreću nakon cijelog dana kojeg su proveli u uredu. Vrlo je važno odmarati se tijekom vožnje, najbolje svakih 2 sata. Na autocestama je dovoljno odmorišta s ili bez popratnih sadržaja na kojima možemo protegnuti noge, udahnuti svježeg zraka i osvježiti se.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub