Prometna prognoza za vikend 6.-8. srpnja 2018. godine

Objavljeno: 5.7.2018.

PROMETNA PROGNOZA

Ljetne gužve ponovno su postale dio svakodnevice, osobito na Jadranu. Ovog vikenda očekujemo veći broj turista Češke i Slovačke koji se već tradicionalno odmaraju na našoj obali, ali i iz Austrije, Njemačke i Nizozemske zbog početka školskih praznika u tim europskim državama.

U petak, 6. srpnja, cijelog dana bit će gužve u smjeru istoka, posebice na graničnim prijelazima sa Slovenijom te na autocesti A3 Bregana-Lipovac. U poslijepodnevnim satima jača promet u smjeru mora s čekanjima na naplatnoj postaji Lučko (od 14 do 19 sati) na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče.

Tijekom subote, 7. srpnja očekuju nas cjelodnevne gužve na svim cestovnim pravcima prema moru, a najveći pritisak vozila i najgušći promet očekuje se već od ranih jutarnjih sati (od 4-16 sati).

U nedjelju, 8. srpnja, cijelog dana očekujemo gust promet (osobito od 6 do 14 sati), uglavnom u smjeru unutrašnjosti i zapadnoeuropskih država. 

Najgušći promet ponovno se očekuje: 

  • na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
  • na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);  
  • na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija);
  • na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu;
  • u turističkim središtima na našoj obali. 

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 07. srpnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 08. srpnja od 12 do 23 sata. 

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2017. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

Nikako ne smijemo zaboraviti našeg limenog ljubimca pripremiti za vožnjutijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje.  

Potrebno je provjeriti sljedeće:

  • razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.
  • razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).
  • razinu tekućine za stakla.
  • tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača.
  • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.
  • Pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć.

Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT.

U slučaju da ipak imate problema s vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba svojim ažurnim informacijama pomaže svim vozačima.

Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub