Prometna prognoza za vikend 13.-15. srpnja 2018. godine

Objavljeno: 13.7.2018.

PROMETNA PROGNOZA

Iza nas su dva srpanjska vikenda koji su donijeli gužve na glavnim cestovnim pravcima. Takvo će se stanje nastaviti i ovog vikenda jer će mnogi građani Hrvatske krenuti na odmor, a i počinju školski praznici u dijelu Nizozemske, Švicarske i Njemačke. Mnogi će izabrati neko od turističkih središta na Jadran ili će prolaziti kroz Hrvatsku prema odredištima na istoku Europe.

Još prošle godine smo primijetili da mnogi turisti izbjegavaju putovanje vikendima, odnosno subotom i nedjeljom zbog velikih gužvi te za odlazak i povratak s odmora izabiru petak ili ponedjeljak, a takva je praksa nastavljena i ove godine.

Pojačan prometočekujemo tijekom petka 13. srpnja, pa sve do ponedjeljka, 16. srpnja, a vrhunac očekujemo u subotu 14. srpnja (5:00 – 17:00 sati), od jutra u smjeru mora, a od podneva u smjeru unutrašnjosti. Tijekom nedjelje, 15. srpnja, jači promet očekujemo u popodnevnim satima u smjeru unutrašnjosti, a osobito između 9:00 i 15:00 sati.  

Tijekom petka najveće gužve bit će na graničnim prijelazima sa Slovenijom, te na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka.

U subotu, najznačajnije zastoje očekujemo:

  • na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko, osobito tijekom subote u jutarnjim i prijepodnevnim satima;
  • na autocestama A1/A6, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera); 
  • na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija);
  • na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadar i Split.

 

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 14. srpnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 15. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2018. godinu.

 

SAVJETI HAK-a

Dugotrajna putovanja osobito teško padaju maloj djeci, starijim ljudima, kroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima koji na put kreću nakon cijelog dana kojeg su proveli u uredu. Vrlo je važno odmarati se tijekom vožnje, najbolje svakih 2 sata. Na autocestama je dovoljno odmorišta s ili bez popratnih sadržaja na kojima možemo protegnuti noge, udahnuti svježeg zraka i osvježiti se.

Ukoliko putujemo s kućnim ljubimcem, najčešće je riječ o psu, važno je da se češće zaustavljamo, kako bi se pas prošetao i popio vode. Uz sebe uvijek moramo imati papirnate ručnike ili vlažne maramice jer je prioritet da iza sebe ostavimo čisti okoliš.

Nemojte hraniti psa tijekom vožnje i nikako ga ne ostavljajte samog, zaključanog u vozilu jer temperatura unutar vozila nakon 10 minuta može biti pogubna za kućnog ljubimca kao što se to može vidjeti na slici koju su pripremili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

 

Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT.

U slučaju da ipak imate problema s vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba svojim ažurnim informacijama pomaže svim vozačima.

Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).

 

Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub