Vikend prometna prognoza za 10.-12. kolovoza 2018. te uoči blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza 2018.

Objavljeno: 9.8.2018.

Vikend uoči blagdana Velike Gospe koji se tradicionalno obilježava u većini europskih država, na naše će prometnice dovesti ponovno vrlo gust promet već od petka, 10 kolovoza, pa sve do ponedjeljka, 13. kolovoza. Tijekom proteklih vikenda primijetili smo da se mijenjaju navike putovanja na ljetna odredišta ili kroz Hrvatsku, osim tijekom vikenda, mnogobrojni biraju i druge dane u tjednu, a osobito petak i ponedjeljak. Tih se dana također na našim cestama stvaraju velike gužve, česti su zastoji i vožnja u koloni.

Osim tijekom vikenda mnogi će putovati u utorak, 14. kolovoza uoči blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza. Ne smijemo zaboraviti mnogobrojne vjernike iz Hrvatske, koji će pohodit marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

 

PROMETNA PROGNOZA

Jačanje prometa, očekujemo u petak, 10. kolovoza, od prijepodnevnih sati na cestama u smjeru istoka, ali i na onima u smjeru mora. U subotu, 11. kolovoza očekuje podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje. Na naplati Lučko na autocesti A1/A6 očekujemo najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 4 do 16 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 10 do 18 sati.

Značajnih gužvi tijekom cijelog dana bit će također:  

 • na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u oba smjera;
 • na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj;
 • na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija;
 • na A7 Rupa-Rijeka na čvoru Matulji te na naplati Rupa;
 • duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, osobito u Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku te na Krčkom mostu;
 • u trajektnim pristaništima i lukama Zadar i Split

Promet na većini graničnih prijelaza bit će gust, a osobito:

 • sa Slovenijom – Macelj, Rupa, Kaštel i Plovanija,
 • sa Srbijom – Tovarnik i Bajakovo,
 • s Bosnom i Hercegovinom – Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Ličko Petrovo Selo

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj),  tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do noćnih sati zbog čega je moguće da će se vozila isključivati na čvoru Krapina.

U nedjelju, 12. kolovoza i ponedjeljak, 13. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

U srijedu, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, tijekom noći i jutra očekujemo veliki broj hodočasnika pješaka koji će se uputiti prema marijanskim svetištima u Hrvatskoj u kojima tijekom dana očekujemo gužve i pojačan promet. Prilikom hodanja uz rub kolnika, hodočasnicima savjetujemo da na sebi imaju reflektirajuće prsluke i slično, kako bi ih vozači što lakše mogli uočiti.

 

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Tijekom vikenda, ali i zbog blagdana Velike Gospe, zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će:

 • subota, 11. kolovoza – od 4 do 14 sati;
 • nedjelja, 12. kolovoza – od 12 do 23 sata;
 • utorak, 14. kolovoza – od 15 do 23 sata i
 • srijeda, 15. kolovoza – od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj)... Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a (http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine (NN 145/2008), u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa.

 

SAVJETI

Prema najavi prognostičara DHMZ-a i HRT-a tijekom subote i nedjelje očekuje nas bura u podvelebitskom području zbog čega je moguće ograničenje za pojedine skupine vozila na autocesti A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenice, odnosno Posedarja, ali i na državnoj cesti DC8 Jadranskoj magistrali između Bakra i Svete Marije Magdalene (Tribanj). U nastavku je karta mogućih obilazaka za vozila koji neće moći prometovati autocestom A1.

Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT.

U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

 

Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba