Vozači, oprez! Počinje škola!

Objavljeno: 30.8.2018.

Školska godina počinje u ponedjeljak, 3. rujnazbog čega će na našim prometnicama biti velik broj djece, posebice školaraca.Tijekom proteklih dana svjedočili smo velikom broju prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama. Kako bismo izbjegli mogućnost da u ovakvim nesrećama izgubimo nekoga od naših najmilijih od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekujemo pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnjau blizini škola, vrtića, ali i na cestama u naseljima koje vode prema školama i vrtićima.

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

  • Nikad ne pretrčavajte cestu!
  • Ne ometajte kretanje vozila!
  • Hodajte pažljivo!
  • Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
  • Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
  • Cestu prelazite samo po zebri!
  • Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
  • Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje,kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u odgovarajućoj autosjedalicina stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku. Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji.

Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovii ove, 2018. godine, organiziraju akciju Sigurno u školu s HAK-omnamijenjenu prije svega djeci u dobi od 5 do 8 godina i njihovim roditeljima. Njome se želi senzibilizirati i upozoriti javnost, osobitovozačena pojačani oprez u prometu u prvim danima rujna kad se zbog početka škole na naše ceste vraćaju školarci, među kojima je velik broj prvoškolacakoji se po prvi puta pojavljuju kao samostalni sudionici u prometu i predstavljaju potencijalnu opasnost. 

 

Sretnu i sigurnu novu školsku godinu

želi Hrvatski autoklub