23 - 25. travnja 2011.

Prometna prognoza za Uskrsni vikend

Objavljeno: 18.4.2011.

Uskrs, kojim kršćani slave jednu od centralnih dogmi vjere - Isusovo uskrsnuće, od 23. do 25. travnja, na prometnice, posebice u našem dijelu jugoistočne Europe, dovodi milijune vozila u blagdanskim migracijama: od mjesta prebivališta ili rada do mjesta obiteljskih ili korijenskih staništa, odnosno od mjesta stanovanja do turističkih odredišta na našem Jadranu.

Zbog dolaska brojnih vozila iz Europe, na Veliki Petak, 22. travnja, uglavnom u poslijepodnevnim satima, očekuje se izrazito gust promet (na ulazu u Hrvatsku) na graničnim prijelazima sa Slovenijom, te graničnim izlazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Uz granične prijelaze (Bregana, Macelj, Goričan, Kaštel, Plovanija, Izačić, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja i Bajakovo) gust promet očekuje vozače na dionicama autocesta: A2, Macelj-Zagreb, A3, Bregana-Lipovac, A4, Goričan-Zagreb, A1, Zagreb-Dugopolje-Ravča i A6, Zagreb-Rijeka. Slično će biti i na Ličkoj magistrali (D1) i Jadranskoj magistrali (D8) a, posebice, na Istarskom ipsilonu i većini državnih cesta, te gradskih prometnica u Istri.

Posebice, gužve su moguće na naplatnim kućicama Ivanja Reka, Lučko, Macelj i Karlovac, kao i na dionici autoceste A1, Zagreb-Bosiljevo II.

Jadranska odredišta za Uskrs će primiti brojne goste, stoga trajektna pristaništa Brestova, Valbiska, Jablanac, Prizna te Zadar i Split očekuju velik broj vozila.

Iako će biti vozača koji će za Uskrs nešto duže boraviti u Hrvatskoj, gusti promet osjetit će se na našim prometnicama i graničnim prijelazima i na Uskrsni Ponedjeljak (25. travnja) u suprotnom smjeru – sredinom i krajem dana, na povratku za zapadnoeuropske destinacije.

Kako bi u te dane promet osobnih i kombi vozila te autobusa bio što prohodniji na snazi će biti zabrane prometa teretnim vozilima iznad 7,5 tona najveće dopuštene mase, kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama, u petak, 22. travnja, od 15 do 23 sata te u ponedjeljak, 25. travnja, od 14 do 23 sata. Zabrane za takva vozila nema na autocestama i na D1 (Lička magistrala).

Kontaktni centar Hrvatskog autokluba, naravno, radi i u dane blagdana. Na usluzi vozačima danonoćno su i naši mehaničari i vozači specijalnih vozila za prijevoz vozila. Telefon 1987 danonoćno je otvoren, a za informacije o stanju na cestama broj je 062 777 777. Stanje na cestama vozači mogu čuti na 2. programu Hrvatskog radija te, na nacionalnim frekvencijama, Katoličkog, Otvorenog i radija Dalmacija odnosno u informativnim emisijama lokalnih i regionalnih radiopostaja od Dubrovnika do Varaždina i od Pule do Slavonskog Broda.

Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra HAK-a